Sweelinck Monument uitgebreid met orgel- en klavierwerk

Na het verschijnen van de opnamen van het complete vocale werk van Jan Pieterszoon Sweelinck is nu ook het eerste deel van het complete orgel- en klavecimbelwerk op cd uitgebracht. Daarmee wordt ‘Het Sweelinck Monument’, zoals het opnameproject van het complete oeuvre van Sweelinck heet, verder uitgebreid met nieuwe opnamen van met zekerheid aan de ‘Orpheus van Amsterdam’ toegeschreven werk.

Text Example

advertentieOp initiatief van zanger en ensembleleider Harry van de Kamp heeft de Jan Pieterszoon Sweelinck Stichting zich als doel gesteld om het complete werk van Sweelinck op cd vast te leggen. In 2008 verscheen het eerste deel met wereldlijke vocale werken in een luxe uitgave met boek en drie cd’s op het Spaanse label Glossa. De uitgave won het jaar daarop een Edison Klassiek.

Vorig jaar heeft het Gesualdo Consort onder leiding van Harry van der Kamp het vocale deel van het Sweelinck Monument in drie delen met totaal zes boeken en zeventien cd’s afgerond. Inmiddels is de eerste van twee boeken-met-cd’s waarop het complete orgel- en klavecimbelwerk van Sweelinck uitgekomen. Deel IVb moet in het voorjaar van 2014 verschijnen. De beide cd-boeken bevatten drie cd’s.

Voor de opnamen van het orgelwerk tekenden Pieter Dirksen, Pieter van Dijk, Leo van Doeselaar, Reitze Smits, Harald Vogel, Bernard Winsemius. Zij bespelen het ‘Schwalbennest-Orgel’ in de Sankt Marien te Lemgo (D), het orgel van de Reformierte Kirche te Uttum (D), het Van Covelens-koororgel van de Grote of Sint-Laurenskerk te Alkmaar, het Edo Evers-orgel van de Warnfriedkirche te Osteel (D), het Huys-orgel van de Antoniuskerk te Kantens, het Van Hagerbeer-orgel van de Pieterskerk te Leiden en het transeptorgel van de Oude Kerk te Amsterdam.

Het klavecimbelwerk wordt gespeeld door Bob van Asperen, Pieter-Jan Belder, Pieter Dirksen, Marieke Spaans en Alexander Weimann. Zij bespelen vroeg zeventiende-eeuwse virginalen en klavecimbels van Rückers en Gheerdinck in Dordrecht, Hamminkeln en Neurenberg. Zowel de orgels als de klavecimbels staan in middentoonstemming.

Alle koralen bij Sweelincks orgelbewerkingen worden gezongen door Gesualdo Consort onder leiding van Harry van der Kamp. Overigens zullen e psalmen voor orgel die al op de cd’s van deel II met de vocale psalmen werden uitgebracht niet opnieuw in deel IV te vinden zijn.

Het boek bevat essays van Pieter Dirksen over de orgel- en klavierwerken van Sweelinck en de Musica Poetica, Hessel Miedema over het stadsklavecimbel van Amsterdam en een essay van Gustav Leonhardt uit 1971 over Vlaamse virginalen in de zeventiende eeuw.

Het Sweelinck Monument – Complete Werken – Deel IV A

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) – De orgel- en klavecimbelwerken I

Label: Glossa

Prijs: € 49,99