Twee cd’s Kalevi Kiviniemi: The Cliburn Organ en Sibelius 150

kalevi kiviniemi

Onlangs trad Kalevi Kiviniemi samen met Vincent Dubois op in een dubbelconcert op Nederlands grootste orgel in de Laurenskerk te Rotterdam. Maar het kan altijd nog groter. Dit jaar kwamen twee nieuwe cd’s uit van de Finse virtuoos, waarvan er een is opgenomen op ‘The Biggest French Style Organ in the World’.

Text Example

advertentie 

Dat grootste  ‘Franse’ orgel ter wereld staat in Texas in de Broadway Baptist Church te Fort Worth. Het werd gebouwd door de Canadese firma Casavant Frères en telt een weelde van 129 zelfstandige registers. Het is vernoemd naar Rildia Bee O’Bryan Cliburn, een plaatselijke musicus die veel voor de gemeenschap heeft betekend.

 

Op zo’n orgel verwacht je groot, groter, grootst symphonisch repertoire, maar Kiviniemi begint met Balbastre, al pakt hij dat op een grootse manier aan. Hij maakt daarbij gebruik van de rijke schakering aan Franse tongwerken. In zijn improvisatie brengt hij in tien minuten een hommage aan Balbastre en slaat hij, ook in zijn idioom, de brug naar Cochereau. Van hem horen we genoteerde improvisaties, waaronder een evocatie op de Franse orgels van de zeventiende eeuw. De cd besluit met twee delen uit een geïmproviseerde orgelsymphonie van Cochereau.

 

In 2015 werd het 150e geboortejaar van Sibelius herdacht. Ter gelegenheid daarvan bracht Kiviniemi deze tweede cd uit. Sibelius, de Finse ‘componist des vaderlands’, schreef een aantal werken voor orgel, die Kiviniemi op deze cd laat horen op enkele Finse orgels en het Walcker-orgel uit 1888 in de Stadtkirche van Winterthur. Transcripties ontbreken op deze cd ook niet, zoals onder meer de beroemde Valse triste en (hoe kan het ook anders) Finlandia.

 

 

The Cliburn Organ

The Biggest French Style Organ in the World

Kalevi Kiviniemi plays the Rildia Bee O’Bryan Cliburn Organ
Casavant Frères Limitée
Broadway Baptist Church, Fort Worth, Texas, USA

 

Petite chasse, Trio, Grand jeux  [Trio], Air, Noël 1, Noël 2 (Balbastre); Improvisation: Hommage à Claude Balbastre (Kiviniemi); Evocation des anciens instruments, des organes au XVIIe siècle (Cochereau); V’la l’bon vent [Menuet], Fugue, Final (Cochereau)

 

Label: Fuga
Nummer: FUGA-9404
Speelduur: 63’42
Booklet: 16 pagina’s (FI/EN)

 

 

Sibelius – Complete Organ Works

Kalevi Kiviniemi, organ

Intrada, Op. 111a; Mournful Music (Surusoitto), op. 111b; Cantique: Laetare anima mea, op. 77 no. 1; Devotion: Ab imo pectore, op. 77 no. 2; Masonic Ritual Music, op. 113; Preludium; Postludium; Impromptu; Song of my Heart (Sydämeni laulu), op. 18 no. 6; Valse triste, op. 44; Finlandia, op. 26

Label: Fuga 1960
Nummer: FUGA-9393
Speelduur: 77’25
Booklet: 12 pagina’s (FI/EN)

 

De cd’s kosten circa € 20 en zijn te bestellen via het Finse label Fuga.