Tweede editie festival OrgelStorm Breda van 19 tot en met 26 juni

orgel grote kerk breda

Van 19 tot en met 26 juni vindt in de Grote Kerk van Breda de tweede editie van het festival OrgelStorm plaats. Het thema is Midzomernacht– naar het gelijknamige Scandinavische feest. Het festival  en staat mede in het teken van de vijftigste verjaardag van het Flentrop-orgel van de Grote Kerk.

Text Example

advertentieOrgelStorm, waarvan de eerste editie in 2017 plaatsvond, wordt georganiseerd door stichting Art UnOrganized (AUO). Deze stichting wil het orgel toekomst geven als concertinstrument in de 21e eeuw en de rijke traditie van orgelconcerten combineren met nieuwe cross-overs. Artistiek leider is Aart Bergwerff, titularis van het Flentrop-orgel in de Grote Kerk te Breda, de thuisbasis van AUO.

Programma OrgelStorm 2019

Jong Talent | 19 en 26 juni, 12.45 uur
Francesca Ajossa (Italië) en Maria Lesovichenko (Oekraïne) zijn ‘rising stars’ in de mannenwereld van het orgel. De jonge talenten verzorgen de start en afsluiting van het festival. Hun concerten zijn tevens onderdeel van de serie Jong Talent, bestaande uit vijf lunchconcerten op de woensdagmiddag.

Organ Lounge | 20 juni, 20.30 uur
Organist Geerten Liefting en VJ Michelle van Mil veranderen de Grote Kerk voor een avond in een relaxte orgellounge. Zij nemen de luisteraar in beeld en (geïmproviseerde) muziek mee naar een denkbeeldige Midzomernacht.

Geerten Liefting heeft een mooie mix van improvisatie en werken van Bach samengesteld. Michelle reist als VJ met haar team over de hele wereld op grote dancefestivals, deze avond improviseren zij de beelden bij orgelmuziek.

Aurora Borealis | 21 juni, 20.30 uur
OrgelStorm zet elke editie een hedendaagse componist, die werken voor orgel componeert , centraal in het festival. Deze editie is er gekozen voor de Zweedse componist Fredrik Sixten. Voor wie Sixten graag wil ontmoeten in Breda en spreken over zijn werk is er na het concert een Meet & Greet. Ook geeft Sixten een lezing over zijn muziek voorafgaand aan het concert in de Grote Kerk.

Sixten werkt momenteel aan veel opdrachten voor composities vanuit de hele wereld. In zijn werk hoor je invloeden van Jazz, 20ste eeuwse Franse componisten, grote affiniteit met Zweedse volksmuziek en dat alles bijeengebracht in traditionele historische vormen.

Sixten componeerde in 2017 de Symphonia Aurora Borealis, een orgelsymfonie geïnspireerd door het fenomeen noorderlicht. Aart Bergwerff verzorgt deze avond de Nederlandse première. Verder klinken er vocale werken van Sixten, uitgevoerd door een Vocaal Ensemble onder leiding van dirigent Christiaan Winter en de componist zelf.

Jubileumconcert | 22 juni, 20.30 uur
In juni maand bestaat het orgel in de Grote Kerk precies 50 jaar. Hoewel veel onderdelen van het prachtige instrument veel ouder zijn en terug gaan tot het jaar 1534, dateert de huidige opstelling van 1969, nu precies 50 jaar geleden.

Een naam die onlosmakelijk met het orgel van de Grote Kerk is verbonden, is die van Jaap Hillen. Hillen was van 1949 tot 2008 organist van de Grote Kerk en destijds de grote animator achter de totstandkoming van het nieuwe orgel. Daarom zal het instrument tijdens het jubileumconcert door worden omgedoopt in Hillen-orgel.

Aart Bergwerff en Bert Mooiman spelen werken van Bach, Mendelssohn, Tjaikovsky, Saint-Saëns, Sweelinck en Stravinsky. Deze avond is ook de presentatie van de cd die Aart Bergwerff ter ere van het jarige orgel opnam: 50 Golden Years. 1969-2019.

Le monde à l’envers | 23 juni
Fluitist Harrie Starreveld en organist Johan Luijmes combineren 12e-eeuwse Japanse muziek en 20e-eeuwse orgelwerken met zandkunst (een aan het kerkplafond hangende pendel strooit figuren van zand uit op de vloer).

Toegang bedraagt € 12,50 aan de kassa of € 10,00 in de online voorverkoop.

Meer informatie en kaarten
www.artunorganized.nl

 

 

 

© 2019 beeld Gijs van Mourik