In 2011 staat het Meere-orgel 100 jaar in de Urker Bethelkerk. Het werd 219 jaar geleden gebouwd voor de Rooms-Katholieke schuilkerk in IJsselstein. Bovendien wordt het orgel binnenkort gerestaureerd. Om zowel de jubilea te vieren als de restauratie van Flevolands oudste orgel te bekostigen wordt op zaterdag 12 februari een orgelmarathon georganiseerd die met een knipoog naar de maker van de jubilaris ‘Meerethon’ wordt genoemd.
De restauratiecommissie van de Bethelkerk nodigt (maximaal) 100 organisten uit Nederland uit die ieder 219 seconden mogen spelen. De organisten moeten elkaar direct opvolgen, zodat er vanaf 10.00 uur vrijwel non-stop orgelmuziek klinkt. De commissie wel daarmee symboliseren dat de restauratie van het orgel in gang wordt gezet om het orgel ‘(duurzaam) door te geven aan de volgende generaties’.
De ‘Meerethon’ besluit uiterlijk om 17.00 uur waarna een concert wordt verzorgd door mannenkoor ‘Urker Zangers’ in het kader van het evenement ‘Urk in Wintersferen’.
Tijdens de marathon is er koffie en/of soep voor de musici. In de kerk is er voor bezoekers ook koffie, thee, snert en warme Abraham Meere Mosterdsoep verkrijgbaar.
Nog 50 organisten gezocht
Voor de orgelmarathon worden niet alleen Urker en Flevolandse organisten en direct bij de restauratie betrokkenen uitgenodigd. Ook organisten uit het hele land kunnen deelnemen. Inmiddels hebben zich 50 organisten gemeld. Er is nog ruimte voor 50 spelers. Aanmelden kan nog tot en met woensdag 9 februari.
Meerethon live
De orgelmarathon zal ook live te volgen zijn op de lokale omroep UrkFM. Via Twitter is live te volgen wie er speelt: : http://twitter.com/Meereorgel
Aanmelden kan door een mail te sturen naar Klaas Ras (kloasras@gmail.com) of door het inschrijfformulier te downloaden.
Het Meere-orgel
Het orgel van de Bethelkerk werd in 1792 door Abraham Meere gebouwd als groot eenklaviers orgel voor de Rooms-Katholieke kerk aan de Haven te IJsselstein. In 1910/11 werd het door Mart. Vermeulen te Woerden overgeplaatst naar de Gereformeerde Bethelkerk op Urk. Hij breidde het orgel uit met een Bovenwerk en vrij Pedaal. Wijzigingen en restauraties volgen door Sanders (1952) en Pels & Van Leeuwen (1970, 1982 en 1987). In 2001 verwierf het orgel de monumentenstatus. Als de subsidies zijn toegekend zal in het najaar van 2011 door Orgelmakerij Reil te Heerde worden gestart met de restauratie van het orgel. Met gebruik van in 2008 verworven pijpwerk van Meere (1805) uit Montfoort zal het orgel worden gerestaureerd en uitgebreid. Daarbij zal het hoger te plaatsen Hoofdwerk voornamelijk het pijpwerk uit 1792 gaan bevatten. Het huidige Bovenwerk wordt vervangen door een nieuw Onderpositief op basis van het materiaal uit Montfoort (1805). Het orgel gaat 35 stemmen tellen.
Meer informatie
www.meereorgel.nl
© 2011 www.orgelnieuws.nl
© 2011 fotografie www.orgelfoto.nl