Uw cd van 2012: de winnaars

Text Example

advertentie



Ondanks financiële en politieke crises, mp3-concurrentie en nog veel meer enge dingen werd de orgelwereld in weer overspoeld met bergen cd’s. Orgelnieuws.nl vroeg haar lezers naar de grootste compactdiscografische aanwinst van 2012. Het leverde drie prijswinnaars op.

Uit de vele inzendingen koos de redactie de drie beste inzendingen die, hoe kan het ook anders, worden beloond met een cd!

Dit zijn ze dan, in alfabetische volgorde van inzender:

E.J. Brouwer, Gouda – Mijn favoriete aanschaf van 2012 is ‘Bach – Master – Teacher’ deel 2, van Christiaan Ingelse, mijn Goudse stadsgenoot. Ik probeer elk jaar een orgelconcert in de langste kerk van Nederland mee te maken. Op een zomeravond een bijzondere belevenis, als de prachtige klanken van het Moreau-orgel de kerk vullen, terwijl de laatste zonnestralen door de Goudse glazen zacht naar binnenvallen en zorgen voor een waar kleurenspel. Maar hoewel ik met de plaat van Ingelse thuis dat kleurenspel mis, neemt hij me helemaal mee naar zijn ‘kathedraal’. Deze cd heeft een origineel programma van de grote meester: vijftien tweestemmige Inventionen – intiem gespeeld; enkele koralen uit het Orgelbüchlein – geestelijke klankschoonheid; een triosonate – sierlijk vertolkt; en twee grote preludia en fugae – fier neergezet. De titel dekt de lading: Bach als meester en als docent. En met de door Reil onlangs aangepaste winddruk, staat de klank van het Moreau-orgel als een huis.

Cornelis Krijgsman, Gouda – Terwijl buiten een gure recessie stormt en de donkere wolken van economische onzekerheid laag hangen klinkt binnen, ondanks dat de kachel een graadje lager staat,… muziek! Het schijfje doet je voor een moment de mistroostige werkelijkheid ontstijgen en laat je baden in een overdadig en ingenieus klankenbad. Dit plaatje geproduceerd ten tijde van een hevige crisis, is mijn cd van 2012 omdat het vooruitblikt en het mij de hoogconjunctuur doet herbeleven. Geen crisisjaar maar een inleiding door het kerkelijk jaar. Aan het einde van de Fantaisie-Parafrase over de wonderschone melodie van ‘Veni, Creator Spiritus’ vraag ik me af of de kachel nu echt zo laag staat of dat het ligt aan het spel van Gerben Mourik dat op mijn huid de symptomen van kippenvel waarneembaar zijn. De overige opnames van dit jaar kunnen niet in de schaduw staan van dit luisterrijke monument!

Arie Pronk, Capelle aan den IJssel Allerwegen wordt men, tot depressief wordens toe, geconfronteerd met termen als ‘begrotingstekort’, ‘dekkingsgraad’, ‘neuro’ en ‘zeuro’…Als orgelfreak dacht ik bij die laatste twee aan hysterisch psalmmelodiemisbruik, maar daar bleek het niet over te gaan. Gelukkig was er, als de economische kou je echt in de kleren ging zitten, altijd nog het warme bad der (orgel)muziek. Zo verwierf ik recent de cd uit het orgelpark met werk van Xenakis. De titels van de werken vond ik wel lekker ‘bekken’, al moest ik wel even oefenen op ‘Gmeeoorh’. Is dat trouwens familie van ‘Gollem’, de slijmerige belager van de Hobbit Frodo? Maar toen het klinkend resultaat… Griekenland verbleekt erbij, dit is pas echte crisis! Echter, ineens begreep ik het. Deze productie is een menslievende daad! Hier komen we de crisis mee door, in de wetenschap dat het altijd erger kan dan louter economische malaise. De vanaf het booklet snaaks knipogende Xenakis had dit vast toen al in de gaten. Want waar groeide die ook al weer op…?

© 2013 www.orgelnieuws.nl