Van der Kley-orgel verloren bij kerkbrand Hoek

Bij de brand die donderdag 1 januari woedde in de Protestantse Kerk in Hoek is het Van der Kley-orgel uit 1912 geheel verloren gegaan. De brand in het vroeg-twintigste-eeuwse kerkgebouw in het dorpje bij Terneuzen brak aan het begin van de middag uit. De kerkzaal brandde daarbij volledig uit.

Text Example

advertentieVan het nog vrijwel originele kerkinterieur met achttiende-eeuwse kansel bleef weinig over. Ook het orgel dat door de Gebr. Van der Kley voor de Hoekse kerk werd gebouwd werd door de brand geheel verwoest.

Het tweeklaviers pneumatische orgel uit 1912 had zeventien registers waarvan een transmissie. In 1986 werd het door de firma Kaat & Tijhuis gerestaureerd waarbij de dispositie enkele wijzigingen onderging.

Het orgel was nog een van de weinige overgebleven orgels van de gebroeders Jan en Gerrit van der Kley. Met het Hoekse orgel vergelijkbare instrumenten van de firma overleefden nog in de Sint-Laurentiuskerk in Dongen (gewijzigd), de Hervormde Kerk in Streefkerk en de Vaste Burgkerk te Schiedam (gewijzigd).

De Protestantse Gemeente van Hoek heeft sinds zondag voorlopig onderdak gevonden in het kerkgebouw van de plaatselijke Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. De kerk was goed verzekerd.

 

Zie ook

 

© 2015 beeld Jan van der Male