Verdwenen Bach-bron opnieuw ontdekt in Weimar

Een sinds 1964 als verdwenen aangemerkt afschrift uit 1772 van Bachs orgelwerk ‘Auf meinen lieben Gott’ is onlangs weer boven water gekomen. Het oudst bekende afschrift van dit Bachwerk dook onlangs op in het Landesmusikarchiv van Thüringen in Weimar.

Text Example

advertentie 

Het werk is opgenomen in het Herthum’schen Choralbuch, een verzameling klavierwerken waarin ook meerdere stukken van Teleman te vinden zijn. Het koraalboek met het Bachwerk was voor het laatst te zien tijdens een tentoonstelling in het kader van het Bachfeest te Weimar in 1964. Daarna raakte het zoek.

 

Onlangs werd het werk weer ontdekt tijdens het catalogiseren van het Thüringse muziekarchief. Begin mei werd het aan het publiek getoond tijdens het Bachfeest van de Musikhochschule Weimar. Naast het orgelwerk werd ook een compleet afschrift van een partituur van Bachs Weihnachsoratorium ontdekt dat mogelijk afkomstig is uit de nalatenschap van de Duitse manuscriptverzamelaar Franz Xaver Hauser (1794-1870). Tot nu toe was dit afschrift alleen bekend uit verkoopcatalogi.

 

© 2014 beeld: Thüringisches Landesmusikarchiv