Vier prijswinnaars op SGO-Concours Zuidbroek

Op zaterdag 12 oktober vond in de Petruskerk van Zuidbroek een orgelconcours plaats voor amateurorganisten. De organisatie was in handen van Stichting Groningen Orgelland (SGO). De 26ste editie van dit jaarlijkse concours kende twee winnaars van de eerste prijs: Erik Nijzink (Hardenberg) en Alle Smith (Emmeloord).

Text Example

advertentieNijzink en Smith kregen uit handen van SGO-voorzitter Rikus Jager een oorkonde met bijbehorende prijzen. Smith kreeg naast de eerste prijs ook de publieksprijs toegekend. De tweede prijs ging naar Sander ter Veen (Nijmegen). Diederik Blankesteijn (Nijkerk) ontving de derde prijs.

De vier winnaars kozen allen voor werken van Johann Sebastian Bach. Nijzink speelde ‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’ (BWV 663) en ‘Wer nur den lieben Gott lasst walten’ (BWV 642). Smith koos voor de koraalvoorspelen ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’ (BWV 709 & 655) en de Fuga in G (BWV 577). Ter Veen vertolkte de eerste twee delen van het Concerto in a (BWV 593). Blankesteijn bracht Preludium en Fuga in c (BWV 546) ten gehore.

Er waren in totaal twintig deelnemers die elk een programma van tien minuten lieten horen. Hierbij moest rekening gehouden worden met de (on)mogelijkheden van het Schnitger/Freytag-orgel uit 1795.

De juryleden waren Hayo Boerema (Rotterdam), Jan Harryvan (Noordwolde) en Henk de Vries (Zuidbroek). In het slotwoord dat De Vries als juryvoorzitter uitsprak vermeldde hij dat de jury onder de indruk was van de moeilijkheidsgraad van de gekozen werken en het hoge niveau waarop gemusiceerd werd. Het was de eerste keer dat het SGO-concours in Zuidbroek plaatsvond.

© 2013 fotografie SGO