Vincent Dubois nieuwe titulair-organist Notre-Dame Parijs

Vincent Dubois

Vincent Dubois is benoemd tot een van de titulair-organisten van de Notre-Dame te Parijs. Dat werd vandaag bekend gemaakt. Dubois volgt Jean-Pierre Leguay op die eind vorig jaar met pensioen ging. Laguay mag zich voortaan ‘Organiste Titulaire émerité’ noemen.

Text Example

advertentie 

Voor de opvolging van Leguay als organist van de Parijse kathedraal werd vorig jaar een concours uitgeschreven. Uit alle inschrijving koos de jury, bestaande uit onder meer leden van de geestelijkheid en de organisten van de Notre-Dame, vijf kandidaten: David Cassan, Vincent Dubois, Samuel Liégon, Karol Mossakowski en Vincent Warnier.

 

Proefspel

Na proefspel koos de jury voor Vincent Dubois en Karol Mossakowski, die als finalisten elk de orgelbegeleiding van een volledig weekend van zes viering kreeg te verzorgen. Dubois speelde de vieringen van 9 en 10 januari, afgelopen weekend was het de beurt aan Karol Mossakowski. Maandag 18 januari werd bekend gemaakt dat de keuze viel op 35-jarige Vincent Dubois.

 

Dubois

Vincent Dubois is in 1980 geboren in Saint-Brieuc. HIj studeerde bij Olivier Latry aan het Conservatoire national supérieure de musique et de la danse te Parijs waar hij vijf eerste prijzen behaalde. Ook op enkele internationale orgelconcoursen sleepte hij een eerste prijs in de wacht. In 1996 werd hij organist van de kathedraal van Saint-Brieuc, gevolgd door een benoeming in de kathedraal van Soissons waar hij tot 2014 in functie bleef. Hij was enkele jaren directeur van het conservatorium van Reims, waarna hij in 2011 werd benoemd tot directeur van het conservatorium van Straatsburg. Dubois is ook internationaal actief als concertorganist.

 

Titulairschap

In de Notre-Dame te Parijs zal Vincent Dubois zijn titulairschap delen met Olivier Latry en Philippe Lefebvre. Jean-Pierre Leguay blijft aan als emeritus-organist. Yves Castagnet vervult de functie van koororganist in de kathedraal, terzijde gestaan door Johann Vexo.

 

 

© 2016 fotografie Elie Galey

1 Comment

  1. Uitmuntend organist!
    Wat mij betreft had hij beter kunnen wachten tot de post van Daniël Roth vrijkomt… Dat is toch een mooier orgel dan dat van de Notre-Dame.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.