VLOG Restauratie Hinsz-orgel Petruskerk Leens #1

Restauratie Hinsz-orgel Leens Vlog

In oktober 2019 brak voor het Hinsz-orgel (1733) in de Petruskerk te Leens een adempauze van een jaar aan. Misschien wel het bekendste dorpsorgel van Nederland ondergaat momenteel restauratief groot onderhoud, uitgevoerd door Orgelmakerij Reil te Heerde. Met de camera volgen zij de werkzaamheden op de voet. Deel 1: de demontage.

Text Example

advertentieDe laatste grote restauratie van het Hinsz-orgel dateert van 1968. Sindsdien kreeg het alleen regulier onderhoud. Het werd tijd voor omvangrijker onderhoudswerk.

Van de gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt om het orgel wat dichter te brengen bij de situatie van vóór de restauratie van 1968 en vóór 1922 toen een nieuw front en nieuwe windvoorziening werden aangebracht.

Zo wordt nu ook de balginstallatie met vijf spaanbalgen gereconstrueerd en wordt de intonatie van het front en de neobarokke accenten uit 1968 gecorrigeerd. Oplevering staat gepland voor december 2020.

In deze nieuw vlogserie gaan we de restauratie in 2020 volgen vanuit Leens en Heerde. In deel 1 zien we de demontage die op 14 oktober 2019 van start ging.

Lees ook
Een jaar ‘adempauze’ voor Hinsz-orgel Leens: restauratie aanstaande

1 Comment

  1. Fijn dat we weer de gelegenheid krijgen om met de werkzaamheden aan een belangrijk orgel mee te kijken. Het laatste concert dat Jochem Schuurman in de serie van 2019 gaf heb ik bijgewoond en opgenomen. Ik ben reuze benieuwd hoe het gaat klinken. Ik heb de indruk dat het sinds 1968 nog wel een Hinsz-orgel is, maar met een sterk stempel van Van Vulpen. Ik wens de orgelmakers van Reil veel inzicht en succes toe. Gezien de resultaten in o.a. Zutphen, Groningen en Amsterdam heb ik er alle vertrouwen in.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.