VLOG Restauratie Hinsz-orgel Petruskerk Leens #2

Restauratie Hinsz-orgel Leens Vlog

In oktober 2019 brak voor het Hinsz-orgel (1733) in de Petruskerk te Leens een adempauze van een jaar aan. Misschien wel het bekendste dorpsorgel van Nederland ondergaat momenteel restauratief groot onderhoud, uitgevoerd door Orgelmakerij Reil te Heerde. Met de camera volgen zij de werkzaamheden op de voet. Deel 2: restauratie van de windladen.

In 1968 werd de laatste grote restauratie van het Hinsz-orgel afgerond. Na een halve eeuw regulier onderhoud was het tijd voor groot onderhoud. En met een halve eeuw meer kennis wordt het orgel wat dichter bij zijn oorsprong gebracht. Dat betekent reconstructie van vijf spaanbalgen en correctie van neobarokke invloeden in de intonatie.

Ook de in 1967 in de windladen aangebrachte telescoophulzen (een destijds vaak toegepaste, moderne, verende sleepafdichting) worden verwijderd. In dit tweede deel van de restauratievlog is in de werkplaats van Orgelmakerij Reil te zien hoe deze windladen worden gerestaureerd.

Lees ook
VLOG Restauratie Hinsz-orgel Petruskerk Leens #1
Lees ook
Een jaar ‘adempauze’ voor Hinsz-orgel Leens: restauratie aanstaande

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.