Wesley Parker Ramsay (VS) wint Sweelinck Concours 2014

Het Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck 2014 is vrijdag 26 september gewonnen door de Amerikaan Wesley Parker Ramsay. De tweede en derde prijs gingen naar respectievelijk Adriaan Hoek en Gerwin Hoekstra, beiden uit Nederland.

Text Example

advertentieDe vijfde editie van het concours telde acht deelnemers die in juni uit 33 aanmeldingen door een jury werden geselecteerd op basis van ingestuurde opnamen. Naast de drie winnaars behoorden Leonardo Carrieri (I), Kensuke Ohira (Japan), Jochem Schuurman (NL), Halden Alexander Toy (VS) en Peter van der Zwaag (NL) tot de finalisten.

De deelnemers speelden tijdens het concours twee zelf samengestelde programma’s van elk 20 minuten met muziek van Johann Sebastian Bach en Noord-Duits barokrepertoire. Woendag 24 september speelden de deelnemers op het Ahrend-transeptorgel van de Oude Kerk te Amsterdam, vrijdag 26 september op het Müller-orgel van de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem.

De jury bestond uit Cristine García Banégas, James David Christie, Pieter van Dijk, Matteo Imbruno, Ton Koopman, Anton Pauw, Henk Verhoef, Theo Visser en voorzitter Piet Kee. De winnaars gaan naar huis met een geldbedrag van € 3.000 (1e prijs), € 2.000 (2e prijs) en € 1.000 (3e prijs).

Parker Ramsay won met zijn vertolking van Preambulum E-Dur van Lübeck, ‘Ach Gott, vom Himmel sieh Darein’ van Hanff, ‘Wenn wir in höchsten Nöten sein’ BWV 641 en Praeludium et Fuga  G-Dur BWV 541 van Bach op het Müller-orgel in Haarlem en Veni Sancte Spiritus van Peter Philips, Toccata Settima van Rossi en Ricercar nono tono van Sweelinck in de Oude Kerk te Amsterdam.

Wesley Parker Ramsay studeerde historische uitvoeringspraktijk orgel bij James David Christie en klavecimbel bij Webb Wiggins aan het Oberlin Conservatory in de Verenigde Staten. Daarvoor was hij Organ Scholar aan King’s College in Cambridge (de eerste Amerikaan die deze prestigieuze Britse post verwierf) en Ely Cathedral. Als solist en begeleider trad hij op de Verenigde Staten, Europa en Azië, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam en tijdens het Gergiev Festival in Rotterdam. Parker Ramsay is tevens verdienstelijk harpist.

Zie ook

Blog door Jochem Schuurman, finalist Sweelinckconcours, deel 1
Blog door Jochem Schuurman, finalist Sweelinckconcours, deel 2

© 2014 fotografie Jean Laurey