David Cassan (F) wint OrgelimprovisatieConcours Haarlem 2014

Het vijftigste Internationaal OrgelimprovisatieConcours Haarlem is vrijdagavond 18 juli gewonnen door de Fransman David Cassan.

Text Example

advertentieOp het Müller-orgel van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem improviseerden de finalisten David Cassan (F), Tobias Wittmann (D), Morten Ladehoff (DK) en Lukas Grimm (D) op een thema van Louis Andriessen. De eerste en tweede ronde werden maandag en woensdag gespeeld in de Grote of Sint Bavokerk en de Philharmonie.

Tema

Het concours begon met acht deelnemers uit Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en de Verenigde Staten. De jury, bestaande uit David Briggs (USA), Jürgen Essl (D), Zuzana Ferjencikova (SK/F), Gilbert Amy (F) en Jan Hage (NL) had dit jaar bij uitzondering gekozen voor vier finalisten. De drie Nederlanders Jacob Lekkerkerker, Geerten Liefting en Harmen Trimp en de Amerikaan Luke Mayernik wisten woensdag geen finaleplaats te bereiken.

De winnaar van het Internationaal OrgelimprovisatieConcours gaat naar huis met een geldprijs van 5.000 euro. De publieksprijs, die werd toegekend aan Lukas Grimm (D), bestaat uit een geldbedrag van 500 euro.

De finale werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegramp boven Oost-Oekraïne, waarna stadsorganist Jos van der Kooy ‘Vor deinen Thron tret ich hiermit’ BWV 668 van Johann Sebastian Bach speelde. Bij de uitreiking van zijn prijs droeg Cassan zijn prijs op aan de slachtoffers van de ramp.

De vier finalisten van het 50e Internationaal OrgelimprovisatieConcours Haarlem (v.l.n.r.): David Cassan, Lukas Grimm, Morten Ladehoff en Tobias Wittmann | © fotografie Pieter Baak
De vier finalisten van het 50e Internationaal Orgelimprovisatie Concours Haarlem (v.l.n.r.): David Cassan, Lukas Grimm, Morten Ladehoff en Tobias Wittmann | © fotografie Pieter Baak

De jury (v.l.n.r.): Jan Hage, David Briggs, Jürgen Essl, Gilbert Amy en Zuzana Ferjencikova | © fotografie Pieter Baak

De jury (v.l.n.r.): Jan Hage, David Briggs, Jürgen Essl, Gilbert Amy en Zuzana Ferjencikova | © fotografie Pieter Baak 

Zie ook

Geen Nederlanders in finale OrgelimprovisatieConcours Haarlem
Vanavond eerste ronde OrgelimprovisatieConcours Haarlem

 

© 2014 fotografie www.orgelnieuws.nl