Ypma-orgel herbestemde Noorderkerk Ede behouden

Text Example

advertentieHet Ypma-orgel van de Noorderkerk in Ede is in het kerkgebouw behouden. Nadat kerk en orgel in 2010 na sluiting voor de eredienst werd verkocht aan een projectontwikkelaar was de toekomst van het orgel nog onzeker. In de onlangs gerestaureerde en verbouwde kerk zal het orgel een rol blijven spelen. Het is 6 juli weer te beluisteren.

De Gereformeerde Kerk van Ede verkocht het kerkgebouw na de sluiting in 2010 aan projectontwikkelaar L. Peereboom. Eind 2012, begin 2013 werd duidelijk dat het kerkgbouw zal worden gerestaureerd en omgebouwd. In de bijgebouwen en in de kerkzaal worden bedrijven gevestigd. De huurder van de kerkzaal, Eskes Media / DagjeWeg.nl, wil het orgel meehuren met zijn kantoorruimte. De inzet is de Noorderkerk uit te bouwen tot een kwalitatief hoogwaardige muzieklocatie, met respect voor de oorspronkelijke bedoeling van het gebouw. Onlangs zijn de restauratie en de verbouwing afgerond.

Het Ypma-orgel is in 1882 gebouwd voor de rooms-katholieke kerk te Limmen en werd in 1918 in de Noorderkerk geplaatst. In 1979 werd het nog gerestaureerd. Na de recente verbouwing van de kerk werd het instrument door de heren Wim Modderkolk en Ko Boogaard weer bespeelbaar gemaakt. Op zaterdag zal het voor het eerst in zijn nieuwe setting te beluisteren zijn tijdens een concert met orgel en drukwindharmonium door Dick en Leonard Sanderman. Het concert wordt georganiseerd door Johan van Markesteijn die in juli zijn 25-jarig jubileum als organist viert en zich als organist van de Noorderkerk (sinds 1993) altijd heeft beijverd voor behoud van het instrument. Het concert begint om 19.30 uur. Toegang gratis, collecte na afloop. De Noorderkerk is gelegen aan de Amsterdamseweg 9-13 in Ede.

Zie ook

Ondermerscentrum Noorderkerk Ede

Ypma-orgel Noorderkerk

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl