Zes deelnemers door naar tweede ronde Schnitger-concours

Text Example

advertentieVrijdag 21 juni is het 10e Internationale Schnitger Orgelconcours in Alkmaar van start gegaan. Twaalf deelnemers speelden vrijdag en zaterdag de eerste ronde van het concours op de beide orgels van de Grote Sint Laurenskerk. Zes van hen, waaronder de enige Nederlandse deelnemer Gerben Budding, zijn door naar de tweede ronde.

De twaalf deelnemers speelden achtereenvolgens de Fantasia a4 (C2) SwWV 254 van Sweelinck op het Van Covelens-orgel, de Fantasia sopra il Chorale ‘Wo Gott der Herr nicht bei uns hält’ BWV 1128 en de Toccata in F-dur BWV 540 van Bach op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel. De jury, bestaande uit Jörg-Andreas Bötticher, Pieter van Dijk, Arvid Gast, Joris Verdin en Daniel Zaretsky, koos zes deelnemers voor de tweede ronde: Vincent Bernhardt (F), Gerben Budding (NL), Ayumi Kitamura (J), Morten Ladehoff (DK), Atilla Vadász (H) en Hyewon Woo (Zuid-Korea).

De tweede ronde wordt aankomende dinsdag gespeeld op het Müller-orgel in de Kapelkerk te Alkmaar. Op het programma staan keuzewerken van Bach (een Toccata uit BWV 910-916 en een Duett uit het Dritter Theil der Clavierübung), Krebs (een Choral uit de Clavierübung) en W.F. Bach (Fuga uit Acht Fugen) De tweede ronde gaat om 19.00 uur van start, de toegang is vrij. De finale zal worden gehouden op vrijdag 28 juni in de Grote Kerk.

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl