Duitser, Italiaan en Zwitser door naar finale Improvisatieconcours Haarlem

Finalisten Niklas Jahn, Gabriele Agrimonti en Cyril Julien | beeld Facebook / Orgelfestival Haarlem

Gabriele Agrimonti, Cyril Julien en Niklas Jahn spelen zaterdagavond 24 juli de finale van het Internationaal Orgel Improvisatieconcours in Haarlem. De respectievelijk Italiaan, Zwitser en Duitser wonnen de tweede ronde die vrijdag 23 juli in de Doopsgezinde Kerk werd gehouden.

Text Example

advertentieHet concours ging dinsdag in de KoepelKathedraal aan de Leidsevaart van start met acht deelnemers uit vijf landen. Nederland was in de eerste voorselectie van zeven kandidaten vertegenwoordigd door Hans van Haeften.

De achtste deelnemer zou de winnaar van het Nationale Improvisatieconcours in Dordrecht zijn. Dit concours ging in juni 2021 niet door wegens gebrek aan deelnemers. Deze plaats werd nu ingenomen door de Duitse organist Niklas Jahn.

Eerste en tweede ronden

De eerste ronde vond voor het eerst in de geschiedenis van het concours plaats op het grote Adema-orgel in de kathedraal. Voor de tweede ronde van deze 53e editie werd het Ahrend & Brunzema-orgel in de Doopsgezinde Kerk ingezet.

Sinds een aantal jaren improviseren de kandidaten ook bij andere kunstvormen en met andere musici. Dit keer was dat in de eerste ronde bij het schilderij Victory Boogie Woogie (Piet Mondriaan, 1942/1944). In de finale wordt geïmproviseerd in samenspel met saxofonist Ties Mellema.

Jury

De juryleden tijdens van dit concours zijn Anne la Berge, Hayo Boerema, Bernard Foccroulle, Jeremy Joseph, Thomas Lacôte en voorzitter Ansgar Wallenhorst.

Uitslagen na de tweede ronde
DeelnemerLandBehaalde ronde
Gabriele AgrimontiItaliëFinale
Niklas JahnDuitslandFinale
Cyril JulienZwitserlandFinale
Marcel EliaschDuitslandTweede ronde
Hans van HaeftenNederlandTweede ronde
Gregor SimonDuitslandTweede ronde
Sebastian BenetelloDuitslandEerste ronde
Richard FitzgeraldVerenigde StatenEerste ronde
Finale

De eindronde wordt zaterdagavond 24 juli traditiegetrouw gespeeld op het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk. De finale begint om 20.15 uur. Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar aan de deur en online. Meer info: organfestival.nl.