Zwols Flentrop-orgel vindt nieuw onderdak in Gereformeerde Kerk Ottoland

Het Flentrop-orgel van de Emmaüskerk te Zwolle heeft een nieuw onderkomen gevonden in de Gereformeerde Kerk te Ottoland. Op 20 april 2018 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen.

Text Example

advertentie



Het orgel in de (hervormde) Emmaüskerk in het Zwolse stadsdeel Berkum werd in 1963 gebouwd door de firma D.A. Flentrop te Zaandam. Lammert Kwakkel, organist van de Grote Kerk te Zwolle, trad daarbij op als adviseur. De ingebruikname vond plaats op 24 december 1963. Rond het begin van deze eeuw onderging het orgel enkele kleine aanpassingen. De Quintadeen 4 werd gewijzigd in een Fluit 4 en het orgel werd uitgebreid met een tremulant.

Het Flentrop-orgel (1963) in de Emmaüskerk te Zwolle-Berkum

In 2015 werd het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Zwolle buiten gebruik gesteld en ging de wijkgemeente samen met de Sionsgemeente van de wijk Aa-landen. De Emmaüskerk, gebouwd in 1957, zou plaats moeten maken voor een ‘generatiebestendig’ appartementengebouw. Het orgel werd in maart 2016 met hulp van vrijwilligers gedemonteerd en opgeslagen door de firma Nijsse. Een nieuwe bestemming voor het instrument werd gevonden in de Gereformeerde Kerk te Ottoland, waar het een eenklaviers orgel van de firma A.S.J. Dekker uit 1917 verving.

Klaviatuur in de hoofdkas van het Flentrop-orgel in de Gereformeerde Kerk te Ottoland

Het Flentrop-orgel werd door Nijsse hersteld en in het najaar van 2017 in Ottoland opgebouwd. Om het te kunnen plaatsen op de orgelgalerij aldaar dienden de pedaaltorens met 33 centimeter te worden ingekort. De orgelkas werd door de kerkelijke gemeente in eigen beheer opnieuw geschilderd.

Het orgel werd op zondagochtend 12 november 2017 in Ottoland voor het eerst gebruikt in de eredienst. De officiële orgelingebruikname, tevens afsluiting van een zeven jaar durende verbouwing van de kerk, vond plaats op vrijdag 20 april 2018. Gerben Budding bespeelde bij die gelegenheid het orgel in werk van Bach, Festing, Gigout, improvisatie en begeleiding van samenzang.

De ingebruikname van het orgel markeerde de afsluiting van een zeven jaar durende verbouwing van de kerk

 


Dispositie

Hoofdwerk C-g3
Holpijp 8
Prestant 4
Gemshoorn 4
Woudfluit 2
Mixtuur III

Rugwerk C-g3
Gedekt 8
Fluit 4
Prestant 2
Sesquialter II – vanaf a

Pedaal C-f1
Bourdon 16

Werktuigelijke registers
Keerkoppel Hoofdwerk – Rugwerk
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Rugwerk
Tremulant

 

© 2018 beeld André Kaptein