Zwols muziekboek ter nagedachtenis aan Lucas Lindeboom

zwols muziekboek

Op 20 november 1997 overleed Lucas Lindeboom, organist van de Grote of Sint-Michaëlskerk te Zwolle, op vijftigjarige leeftijd. Ter nagedachtenis aan zijn muzikale nalatenschap verscheen 25 jaar daarna een bundel met werk Lucas Lindeboom zelf, zijn vader Chris en Jaap Niewenhuijse.

Text Example

advertentieHet Zwols muziekboek werd 26 november vorig jaar gepresenteerd tijdens een Zwolse orgelmiddag. Voor de bundel maakten redacteuren Bert Gelderman en Martin van Heerde een selectie uit de muziekpartituren die na Lindebooms dood verdeeld waren over zijn vrienden.

Van Lucas zelf is een aantal werken opgenomen uit de periode rond 1967 toen hij nog organist was van het Scheuer-orgel in de Broerenkerk in Zwolle. Twee koraaltrio’s zijn door zijn oud-registrant Bert Gelderman voorzien van een eenvoudige koraalzettingen.

Het muziekboek bevat ook een Gavotte van vader Chris Lindeboom (1906-1973), organist van de Plantagekerk in Zwolle. De bundel besluit met een postuum aan Lucas Lindeboom opgedragen bewerking van Jaap Niewenhuijse die in 1998 al eens als muziekbijlage in De Orgelvriend verscheen.

De uitgave is geïllustreerd met foto’s van Lucas Lindeboom, Zwolse orgels en het manuscript van de Gavotte.

Lucas Lindeboom e.a. – Zwols muziekboek

red. Bert Gelderman en Martin van Heerde, onder auspiciën van Stichting Schnitgerorgel Zwolle

Chris Lindeboom: Gavotte; Lucas Lindeboom: Fuga á 3 voci c-moll, Fuga á 3 voci d-moll, Fuga á 3 voci F-dur, Trio ‘Wat God doet dat is welgedaan’, Trio ‘Allein Gott in derr Höh’ sei Ehr’, Trio ‘Allein Gott in derr Höh’ sei Ehr’ c.f. pedaal (bew. Martin van Heerde); Jaap Niewenhuijse: Gezang 13B ‘d’Almachtige is mijn Herder en Geleide’

Opus 10 – 632 (2022), 28 p. geniet, prijs € 14,95 | opus10.nl