422Play Volume II: Mendelssohn – Sinfonia X (arr. Reitze Smits)

Vorig jaar begon uitgeverij Valeur Ajoutée met een nieuwe serie voor orgel vierhandig getiteld 422play. Nu is deel twee uit met een arrangement van de tiende strijkerssymfonie van Mendelssohn.

Volume I bestaat uit twee composities van Reitze Smits. In dit tweede deel toont Smits zich als arrangeur voor vier handen en voeten.

Naast de vijf grote symfonieën schreef Mendelssohn ook minder bekende symfonieën (sinfonia’s) voor uitsluitend strijkersbezetting. Nog vóór zijn vijftiende verjaardag vertrouwde hij ze aan het papier toe. Invloeden van Mozart en C.P.E. Bach zijn hoorbaar aanwezig, even als het begin van zijn eigen stijlontwikkeling,

In zijn bewerking van Sinfonia X kon Smits vrijwel alle noten van het origineel gebruiken, zo schrijft hij in zijn voorwoord. Daarin zijn ook de enkele aanpassingen uitgebreid verantwoord.

Felix Mendelssohn-Bartholdy

Sinfonia X

422Play Volume II – arrangement Reitze Smits – organ duet

Valeur Ajoutée – VA0047, 25 p., verkrijgbaar in druk, pdf en in Newzik, € 10,49 – € 17,95 |valeurajoutee.eu

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.