Ard Jan Koster wint orgelconcours Den Ham

Omdat het dit jaar veertig jaar geleden is dat de concertserie rond het Scheuer-orgel in Den Ham van start ging, organiseerde de plaatselijke concertcommissie op zaterdag 20 juni een orgelconcours voor amateurs. De jury werd gevormd door de organisten Mannes Hofsink (Meppel), Janieke Mollenhorst (Aalten) en Toon Hagen (Zwolle). Hofsink en Mollenhorst hebben hun roots in Den Ham liggen, overigens net als Cor Ardesch.

Text Example

advertentie



 

Het Scheuer-orgel in Den Ham dateert uit 1841 en was van oorsprong een eenklaviers instrument met aangehangen pedaal. Dankzij de restauratie en uitbreiding door Flentrop in 1974 – met een grote rol voor adviseur Jan Jongepier – groeide het orgel tot een tweeklaviers instrument met zelfstandig pedaal en 27 stemmen. Elke zomer wordt er een serie georganiseerd van vier concerten op dinsdagavond.

 

Juryleden Janieke Mollenhorst, Toon Hagen en Mannes Hofsink (v.l.n.r.)
Juryleden Janieke Mollenhorst, Toon Hagen en Mannes Hofsink (v.l.n.r.)

 

Voor het concours meldden zich twaalf deelnemers uit diverse hoeken van het land: van Drachten tot Purmerend, van Rhenen tot Katwijk kwamen de kandidaten. Elke deelnemer moest één van de Acht kleine Praeludien und Fugen van Bach-met-een-vraagteken ten gehore te brengen, alsook een werk naar eigen keuze. Het concours vulde de hele zaterdagmiddag. Tijdens het juryberaad konden de deelnemers en hun supporters een wandeling maken door de dorpskern, die was opgetuigd voor de viering van de ‘midzomeravond’: de langste dag. De prijsuitreiking vond ook plaats op de Brink, het dorpsplein, als onderdeel van het zomeravondfeest.

 

Eersteprijswinnaar Ard Jan Koster.
Eersteprijswinnaar Ard Jan Koster

 

Als vrije werken kozen de deelnemers onder meer muziek van Bijster, Schumann, Beethoven en Reger. De eerste prijs ging naar Ard Jan Koster uit Rijssen, leerling van Dick Sanderman. De negentienjarige informaticastudent gaf een indrukwekkende uitvoering van het Thema met variaties van Hendrik Andriessen. Twee jaar geleden was Koster ook al finalist bij het Quintus Orgelconcours in Kampen: daar viel hij uiteindelijk net buiten de prijzen.

 

In Den Ham was de tweede prijs voor David Dubbink, promovendus in de nanotechnologie aan de Universiteit Twente en orgelstudent van Egbert Schoenmaker. Dubbink koos als vrij werk Psalm 33 van Cornelis de Wolf. Een gedeelde derde plaats was er voor Martin Sikkema uit Purmerend en Adrie van Manen uit Rhenen. Sikkema speelde een koraalbewerking van Krebs, Van Manen boeide met Gezang 171 van Adriaan C. Schuurman. Drie van de prijswinnaars speelden dus Nederlandse muziek uit de twintigste eeuw!

 

De prijswinnaars op het erepodium: (v.l.n.r.) Martin Sikkema, Adrie van Manen, David Dubbink en Ard Jan Koster
De prijswinnaars op het erepodium: (v.l.n.r.) Martin Sikkema, Adrie van Manen, David Dubbink en Ard Jan Koster

 

Juryvoorzitter Janieke Mollenhorst riep de deelnemers op om vooral ook plezier te beleven aan het musiceren en die speelvreugde te laten doorklinken in de muziek. Jurylid Mannes Hofsink verzorgde het afsluitende concert, met onder meer een magistrale uitvoering van Jesus Christus, unser Heiland BWV 688 van Bach.