Concert onder de koepel

Concert onder de koepel Tuliprecords.nl TURE 201519

In 2001 werd het Maarschalkerweerd-orgel in de H.H. Cyriacus en Franciscuskerk, ook wel Koepelkerk, te Hoorn gerestaureerd. Het bleek niet alleen een belangrijke stimulans voor de liturgische praktijk van de kerk, sindsdien vervult het orgel ook een centrale rol in concerten, solo en in combinatie met koren, vocalisten en instrumentalisten. Titularis van het orgel en aankomend stadsorganist van Hoorn, Mark Heerink, nam het initiatief voor deze cd die een weerslag geeft van de huidige gebruikspraktijk van het orgel.

Text Example

advertentie 

Concert onder de Koepel is de toepasselijk titel van deze cd waarop hij als organist soleert in werk van Brahms, Mathias, Demessieux, Franck en Andriessen. Als begeleider laat hij het orgel horen in combinatie een sopraan, een celliste en een trompettist.

 

Samen met ‘choir in residence’ Voces Cyriaci is koorwerk opgenomen van zowel Engelse bodem als nieuw Nederlands repertoire, zoals het Kyrie en Gloria uit de Petite Messe Solenelle van Hayo Boerema. Daarnaast is er ook gregoriaans te horen, uitgevoerd door de drie leden van ensemble Canticum Gregorianum dat ook regelmatig meewerkt aan liturgievieringen in de Hoornse binnenstadskerk.

 

Op de voorkant van het cd-boekje prijkt een afbeelding van een schilderij van Jacques Cobussen waarin de creatie van architect A.C. Bleij opdoemt vanuit een dreigend dromerig wolkendek. Bleij (inderdaad, die van de Sint-Nicolaaskerk bij station Amsterdam Centraal) ontwierp ook het orgelfront onder het rozetraam, een van de vroege voorbeelden van een open opstelling in Nederland. Het Maarschalkerweerd-orgel (1883, 25/IIP) kreeg bij de restauratie door Flentrop zijn in 1937 verloren mechanische tractuur en vrijwel oorspronkelijke dispositie weer terug.

 

Concert onder de Koepel is een van de weinige ‘Maarschalkerweerd-cd’s’ die je in dit Michaël Maarschalkerweerdjaar 2015 toch wel zou verwachten.

 


Concert onder de koepel

Het Maarschalkerweerd-orgel van de H.H. Cyriacus & Franciscuskerk in Hoorn

Mark Heerink (orgel), Wendy Roobol (sopraan), Margrita Rondeel (cello), Bert Langenkamp (trompet), Voces Cyriaci, Canticum Gregorianum

 

Präludium und Fuge a-moll op. Post. (Brahms); Elegie uit Drei Stücke für Violoncello und Orgel (Rheinberger); Gammal fäbodspsalm från Dalama (Lindberg); Kyrie en Gloria uit Petite Messe Solenelle (Boerema); Processional (Mathias); Magnificat and Nunc dimittis (Shaw); Prayer of Saint Gregory (Hovhaness); Rorate Caeli (Demessieux); Tenebrae Factae (gregoriaans); Prière opus 20 (Franck); Magna res est amor (Andriessenn); Toccata in Des (Andriessen)

 

Label: Tuliprecords.nl
Nummer:  TURE 201519
Speelduur:
Booklet: 16 pagina’s (NE/EN)
Prijs: € 18,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]