Johannes Brahms – Poco allegretto Symphony No. 3 (transcription for organ)

brahms poco allegretto for organ

De organist die zich heeft laten betoveren door het lyrische derde deel uit Brahms’ Derde Symphonie heeft die muziek nu binnen handbereik op zijn eigen instrument. Albert van der Hoeven verzorgde een orgeltranscriptie van de wereldberoemde orkestwerk.

Brahms schreef zijn Derde Symphonie in 1883 in Wiesbaden. Het zou de meeste bekende van een viertal worden. Het melancholische derde deel uit zijn Derde, ‘Poco allegretto’, is niet voor niets met zekere regelmaat te horen op de klassieke radiozenders.

Albert van der Hoeven maakte een transcriptie van dit symfoniedeel en droeg de bewerking op aan zijn leermeester Daniel Roth. Van der Hoevens transcriptie valt niet bepaald in de categorie ‘made easy for the organ’. Om de muziek volledig tot zijn recht te laten komen heeft de speler wel een bepaalde vaardigheid nodig, niet in de laatste plaats in de omgang met een wat symfonischer orgeltype. Juist het orgeltype kan deze transcriptie maken of breken.

De engelstalige registratieaanwijzingen in deze transcriptie gaan uit van een drieklaviers orgel met voldoende voorraad grondstemmen, strijkers en karakteristieke tongwerken. Voor wie zijn eigen vertaling naar de orkestratie van Brahms wil maken heeft Van der Hoeven de oorspronkelijke instrumentatie in de partituur weergegeven.

 


Johannes Brahms

Poco allegretto (from Symphony no. 3)

A transcription for organ solo by Albert van der Hoeven

Uitgave: Celesta Music
Nummer: CM 2017-003
Pagina’s: 12
Prijs: € 14,50
Bestellen / muziekfragmenten: albertvanderhoeven.nl

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.