Nieuw leven voor een oud orgel

boek Nieuw leven voor een oud orgel

In oktober 2016 werd het H.H. Hess-kabinetorgel in de kerk van Tolbert in gebruik genomen na een restauratie. Van dit achttiende-eeuwse kleinood verscheen een uitgebreid ‘Festschrift’ met cd.

Het boekwerk van 56 pagina’s in A4-formaat beschrijft in enkele artikelen de achtergronden van het instrument en de bouwer. Beide worden ook in een ruimer kader geplaatst door de vergelijking met een aantal zusterinstrumenten. Zo bevat het boekje een artikel van Ton van Eck over de Louis XV-kabinetorgels van Hess.

Orgelmaker Ingrid Noack-Kirschner van de firma Van der Putten gaat uitgebreid in op de restauratie van het orgel en geeft een uitgebreide technische beschrijving. Ook zijn tabellen van de mensuuropnames van het Tolberter Hess-orgel opgenomen. Negentig kleurenfoto’s geven een goed beeld van het orgel en de restauratie.

Voor een klankimpressie is een cd toegevoegd. Sybolt de Jong demonstreert het kabinetorgel in muziek van Haydn, Rumpf, Bach en Just.

 


Nieuw leven voor een oud orgel

Uitgave bij gelegenheid van de heringebruikneming van het gerestaureerde H.H. Hess-kabinetorgel in de kerk van Tolbert op 25 oktober 2016

Met bijdragen van Ton van Eck, Sybolt de Jong, Ingrid Noack-Kirschner, Victor Timmer en Rinke van der Valle.

CD: Praeambulum in C HV XVII: C2 (Joseph Haydn); Herzliebster Jesu (Wilhelm Rumpf); Prelude in e BWV 933 (Johann Sebastian Bach); Sonatina in F (Johann August Just)

Uitgave: Stichting Vrienden van  De Tolberterkerk, Vereniging de Vrienden van de Ernst Sillem Hoeve, Orgelmakerij Van der Putten
Productie cd: Westra Media
Pagina’s: 56, A4, geniet
Prijs: € 15 inclusief verzendkosten
Bestellen: www.ollebuurt.nl

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.