05-13|06 Rotterdamse Orgeldagen

Text Example

advertentieVan 5 t/m 13 juni 2010 vindt in Rotterdam de tweede editie plaats van ‘de ROtterdamse orgelDAgen (RODA)’, een festival waarin de ‘Koning der muziekinstrumenten’ wordt geëerd in een ‘spannend en vernieuwend’ programma met voor iedereen wat wils. Deze week werd de definitieve programmering bekend.

&Naast orgelconcerten op belangrijke instrumenten in het Rotterdamse orgelpatrimonium worden in deze editie ook combinaties gezocht tussen het orgel en andere kunstvormen als dans, jazz, opera, poëzie en zelfs popmuziek.

Orgel & …

Orgel & Kids – Frank Groothof brengt samen met Jos van der Kooy de Tovenaarsleerling in de Bergsingelkerk, Bergsingel 150, op 5 juni om 13:30 uur.

Orgel & Literatuur – Maarten ’t Hart vertelt over zijn inspiratie en Kees van Eerstel laat zijn favoriete Bachwerken horen in de DoopsgezindeKerk, Noordmolenwerf 1, op 5 juni om 15:00 uur.

Orgel & Jazz – Battle of the Organs: Klassiek organist Hayo Boerema en Hammond-virtuoos Carlo de Wijs gaan een improvisatiewedstrijd aan op 5 juni om 16:30 uur op het Stadspodium voor de Laurenskerk

Orgel & Dans – Tijdens het Openingsconcert van de Rotterdamse Orgeldagen omcirkelen dansers van Codarts Hogeschool voor de Kunsten het publiek met een nieuwe choreografie van de hand van Michele Pogliani op die Kunst der Fuge van Bach. Laurenskerk, 5 juni 20:15 uur.

Orgel & Pop – In de Hoflaankerk brengt Bert van Stam zijn compositie van een nummer van de rockband Radiohead, en tijdens het concert De Veelzijdige 565 brengt DJ Legowelt zijn versie van Bach’s beroemdste werk de ‘565’.

Orgel & Fietsen – Op zaterdag 12 juni een leuk dagje uit: Stap op de fiets en beleef een viertal bijzondere concerten op even bijzondere locaties in Kralingen en in Noord. Start: Andreaskerk; Heer Vrankestraat 51;  13:00 uur.
Artiesten: Gerard de Wit, Piet Muilwijk, Bert van Stam, Lara Schaffner (allen orgel), Hanna de Gelder en Marleen A-Tjak (viool), Johanneke Rebel (blokfluit), Anne-Linde Visser (cello), Oscar Alblas (slagwerk) en Linde Schinkel, sopraan.

OrgelCanon

Van 7 tot en met 11 juni worden tijdens vijf lunchconcerten composities uit de Rotterdamse Orgel Canon uitgevoerd. De Rotterdamse Orgel Canon 2010 is een veelkleurige samenvatting van de orgelliteratuur. Geïnteresseerden konden via de RODA-website aangeven welke stukken zij in de Canonconcerten wilden horen. De OrgelCanon concerten zijn vrij toegankelijk.

• Maandag 7 juni; Burgerzaal Stadhuis: 18de eeuwse concerten voor orgel & strijkers.


• Dinsdag 8 juni; Grote Zaal De Doelen: Een keuze uit het complete Bach repertoire


• Woensdag 9 juni; Laurenskerk; Duitse Orgelromantiek
-

• Donderdag 10 juni; Paradijskerk; Vier eeuwen Hollandse orgelwerken van Andriesen tot Zwart


• Vrijdag 11 juni; Laurenskerk; Vier eeuwen Franse orgelmuziek

Artiesten: Giudici Ensemble,  Geert Bierling,  Hayo Boerema, Eric Koevoets, Studenten van de Masterclass, Wouter Blacquière, Kees van Eersel, Bert Mooiman, Bas de Vroome
 

Concertprogramma

Zaterdag 5 juni

De Avond van de Fuga

Openingsconcert Rotterdamse Orgeldagen

Het publiek zit centraal terwijl orgel- en strijkersklanken en dansers rondom het publiek wervelen tijdens deze avond waarin de fuga uit vele eeuwen centraal staat. 
Artiesten: Hayo Boerema, Anton Doornhein, Bas de Vroome, Gerard de Wit (allen orgel), Dansers van Codarts, Marit Vliegenthart (viool), Dick de Graaf (saxofoon), contrabas kwartet.
Laurenskerk; aanvang 20:15 uur

 

Zondag 6 juni

Lohmann in de Laurenskerk

De Duitser Ludger Lohmann is uitgenodigd als ‘artist in residence’ tijdens de Rotterdamse Orgeldagen 2010. Als één van de belangrijkste vertolkers van de Duitse Romantiek, heeft hij de vrije hand bij het invullen van zijn programma.

Laurenskerk; aanvang 15:00 uur

 

Zondag 6 juni

Bach: De Veelzijdige 565

Een sprankelende hommage aan het beroemdste orgelwerk aller tijden, de Toccata en Fuga van Bach, ook wel de 565 genoemd. In de hal van De Doelen klinken van dit concert verschillende uitvoeringen: Vierhandig piano, op barokviool, trombone ensemble en door DJ Legowelt. Tot slot volgt  in de Grote Zaal de oorspronkelijke Bach versie.

Artiesten: Ad van Sleuwen, Jelena Basova (piano), Antoinette Lohmann (altviool), Codarts Trombone Ensemble, DJ Legowelt en Geert Bierling (orgel).

De Doelen; aanvang 17:00 uur

 

Zondag 6 juni

Licht op Joseph Jongen

In tegenstelling tot Bach, is de Belgische Joseph Jongen nogal in de vergetelheid geraakt. In dit concert een van zijn laatste werken voor orgel, en een bewerking van zijn monumentale Sinfonia Concertante pour grand Orgue et Orchestre in een speciaal voor de Rotterdamse Orgeldagen geschreven bewerking, uitgevoerd door de beroemde Marinierskapel der Koninklijke Marine en organisten Geert Bierling en Anton Doornheim.

De Doelen; aanvang 20:15 uur

Donderdag 10 juni


Reconstructies van Concerten en Sonaten van Johan Sebastian Bach

Voor componisten, en met name voor organisten is het de normaalste zaak van de wereld om materiaal te hergebruiken: eigen composities, maar vooral ook composities van collega’s. Meester van het hergebruik was Johann Sebastian Bach. 
Artiesten: Boudewijn Zwart (Carillon), Giudici Ensemble: Antoinette Lohmann Pieter Affourtit viool, Arjen de Graaf viola, Sarah Walder violoncello, Jan Hollestelle violone & Geert Bierling kistorgel.
Burgerzaal Stadhuis; aanvang 20:15 uur.

Zaterdag 12 juni

Uitvoering winnaar Sweelinck prijs: 565 Remix

Jacob Lekkerkerker, de winnaar van de Sweelinck prijs, nam als uitgangspunt voor zijn compositie Bach’s Toccata en Fuge. Twee performers maken theatraal gebruik van de ruimte met in de hoofdrol het Marcussen Orgel, een CD speler, een soundscape en diverse zelfgebouwde akoestische instrumenten. Dit concert is de officiële presentatie van zijn prijswinnende compositie.

Artiesten:  Jacob Lekkerkerker, Harry de Wit

Laurenskerk; aanvang 20:00 uur

 

Zondag 13 juni

De Stilte Na Bach

Slotconcert Rotterdamse Orgeldagen

Calefax Rietkwintet, bekend van hun ongedwongen presentatie en de uitzonderlijke speelkwaliteiten, speelt samen met drie succesvolle organisten, Jan Hage, Geert Bierling en Arjen Leistra, in een spetterend concert. Naast een nieuw werk van componist Raaf Hekkema hoort u tevens bekende werken van Bach in zowel oorspronkelijke en bewerkte versies.

Artiesten: Calefax Rietkwintet, Jan Hage, orgel, Geert Bierling, orgel & kistorgel,  Arjen Leistra, orgel
Huib Ramaer, inleiding
De Doelen; aanvang 20:15 uur

 

Het volledige programma staat op www.rotterdamseorgeldagen.nl

De ‘ROtterdamse OrgelDAgen’ is een initiatief van Concert- en Congresgebouw de Doelen, Codarts Hogeschool voor de Kunsten, Stichting Laurenskerk, Stichting Stadsmuziek en Stichting Rotterdam Orgel Stad.

advertorial

© 2010 www.orgelnieuws.nl