08|05 Orgeldag Noord Nederland

Text Example

advertentieTraditiegetrouw wordt er in 2010 op de tweede zaterdag in mei, door de Stichting Hinszorgel Leens weer de Orgeldag Noord Nederland georganiseerd.

Voor de eerste maal maakt de middeleeuwse kerk in het Groningse Zuidwolde met het van oorsprong door N.A. Lohman in 1817 gebouwde en door Mense Ruiter gerestaureerde orgel deel uit van deze dag. Voor verdere informatie over de kerk en dit instrument verwijzen wij u graag naar de website: www.middeleeuwsekerkzuidwolde.nl

Ook de orgels in de Nieuwe Kerk van Groningen (in 2009 gerestaureerd) en de Andreaskerk (voormalige Geref. Kerk) in Leens zijn weer beschikbaar. Een laatste nieuwkomer is het orgel in de Protestantse Kerk van Termunten (nr. 575). Dit orgel is door N.A.G. Lohman in 1866 voor de Doopsgezinde kerk van Nieuw-Scheemda gebouwd en werd na enige omzwervingen op 9 april in gerestaureerde toestand in Termunten in gebruik genomen.

Wij zijn verheugd u te kunnen melden dat het Arp Schnitger-orgel in de kerk van Mensingeweer in restauratie is. Het wordt gerestaureerd naar de huidige situatie. Dit jaar is het instrument daarom niet beschikbaar, maar in 2011 zeker wel.

In verband met restauratie van het desbetreffende kerkgebouw of orgel missen er in de lijst enkele orgels/kerken die voorgaande jaren wel beschikbaar waren. Zij zullen zeker in 2011 weer van de partij zijn. En ongetwijfeld ook ‘splinternieuwe’, zoals het Hinsz-orgel te Meeden en het Freytag-orgel van Zuidhorn.

Ook kunt u een bezoek brengen aan de werkplaatsen van Mense Ruiter Orgelmakers bv te Zuidwolde en Orgelmakerij Van der Putten te Finsterwolde.

Veel meer informatie is te vinden op

www.hinszorgelleens.nl

[ingezonden bericht]

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie hinszorgelleens.nl