Aad Zoutendijk aangesteld als stadsorganist van Vlaardingen

Aad Zoutendijk aan het Van Peteghem-orgel in Vlaardingen | beeld still YouTube

Aad Zoutendijk is sinds zaterdag 10 juni 2023 officieel de stadsorganist van Vlaardingen. Burgemeester Wijbenga kondigde de benoeming die middag aan na afloop van een concert in de Grote Kerk.

Text Example

advertentieOp zaterdag speelde Zoutendijk de première van zijn compositie ‘Suite Vlaardingen 750’ voor orgel, ter ere van het 750-jarig bestaan van de stadsrechten van Vlaardingen. De burgemeester van Vlaardingen sprak hem toe en overhandigde hem een benoemingsoorkonde.

Sinds 1974 is Aad Zoutendijk (*1941) de vaste organist van het Van Peteghem-orgel in de Grote Kerk. In december 2020 gaf hij daar het 2299e lunchconcert in de serie die hij samen met zijn vrouw Nel organiseert sinds zijn aanstelling. Ter gelegenheid daarvan ontving het echtpaar een erepenning.

Grote Kerk

Aad Zoutendijk begeleidt geen kerkdiensten meer in de Grote Kerk. De laatste dienst vond daar plaats op zondag 11 december 2022. De Protestantse Gemeente Vlaardingen heeft besloten afstand te doen van het kerkgebouw vanwege dalende ledenaantallen en hoge onderhoudskosten. De diensten van de wijkgemeente Grote Kerk worden nu gehouden in de Rehobothkerk.

Er zijn plannen om in het historische kerkgebouw een bibliotheek te vestigen. Met de verbouwing hoopt de nieuwe eigenaar, Stadsherstel Maassteden, de Grote Kerk zo in te richten dat er in de toekomst ook ruimte is voor onder andere orgelconcerten.

Wekelijkse orgelconcerten

Voor dit jaar staan er tot en met december nog wekelijkse orgelconcerten gepland in de Grote Kerk, verzorgd door de nieuwe stadsorganist.

3 Comments

 1. Aad, van harte gefeliciteerd met je benoeming tot stadsorganist van Vlaardingen. Volkomen verdiend.
  Je hebt tijdens je wekelijkse donderdagmiddagconcerten de bezoekers kennis laten maken met vele orgelwerken die anders onderbelicht waren gebleven.
  Een niet geringe prestatie.

 2. Heel bijzonder dat Aad Zoutendijk stadsorganist is geworden, Gefeliciteerd met deze prachtige aanstelling.
  U bent de tachtig gepasseerd, en dat kan nog best een prachtige periode zijn op en met het orgel!
  Heel mooie tijd toegewenst en Gods Zegen, ook samen met Uw vrouw, familie en luistervrienden.

 3. Beste Aad,
  Van harte gefeliciteerd met deze benoeming tot Stadsorganist van Gemeente Vlaardingen. Het is je gegund! Mooi dat Gemeente Vlaardingen eindelijk het goede voorbeeld van veel andere gemeentes heeft gevolgd.

  Groeten en succes, je oud-leerling Ton van der Ree Doolaard

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.