Actie pijporgel conservatorium Argentinië

Text Example

advertentieIn Nederland kunnen we het ons nauwelijks voorstellen: je studeert orgel aan een conservatorium en hebt nooit les op een pijporgel. Je eindexamen spelen op een elektronisch orgel…? Organist Matteo Imbruno trof deze situatie aan in Argentinië toen hij in mei 2008 les gaf aan conservatoriumstudenten. Tijd voor actie, vond Imbruno.

Imbruno: “ Ik was getroffen door hun passie, hun kennis van de muziek en hun enthousiasme voor het orgel. Maar het was triest om te merken dat op de meeste conservatoria in Zuid-Amerika de studenten nooit op een écht pijporgel kunnen spelen.” Aan interesse en gevoel voor het orgel en orgelmuziek ontbreekt het niet. Maar een echt orgel bespelen zit er niet in. “Het conservatorium heeft geen geld er een aan te schaffen. Daar werd ik heel ongelukkig van.”

Imbruno vindt het belangrijk dat conservatoriumstudenten toch in aanraking komen met een orgel met pijpen, windladen, mechaniek, balgen, en wat er allemaal nog meer bij komt kijken. “Alleen dan kun je een oor voor klank en een gevoel voor het instrument ontwikkelen.”

Omdat in Nederland veel kerken gesloten worden en er allerlei instrumenten op de markt komen, ontstond het idee om een pijporgel naar het conservatorium in Buenos Aires te brengen. Er is er al een op het oog: het orgel dat ooit door het Zwols Conservatorium werd gebruikt. Het 21 stemmen tellende orgel is voor een relatief laag bedrag te koop. Met transport, demontage en montage ter plaatste zijn de kosten € 25.000. “Het zou jammer zijn die kans voorbij te laten gaan.”

De eerste bijdrage is er al: Gustav Leonhardt heeft al spontaan aangeboden het project van Matteo Imbruno te steunen. “Alle bijdragen zijn welkom. Ook een klein bedrag helpt om de eindstreep te halen!”

Wie de Argentijnse conservatoriumstudenten wil helpen, kan zijn of haar bijdrage overmaken op bankrekening 43.24.80.676 van Stichting Muziek in de Oude Kerk, Amsterdam onder vermelding van ‘Argentinië’

© 2009 www.orgelnieuws.nl