Adriaan Hoek wint Internationaal Orgelconcours Breda

adriaan hoek

Het 2e Internationaal Orgelconcours Breda is zaterdag 31 oktober gewonnen door Adriaan Hoek. De Russisch-Nederlandse Anna Karpenko werd tweede. Voor de Duitse organist Frederik Kranemann was er een derde plaats. 

Text Example

advertentieZaterdagmiddag speelden de drie finalisten op het Flentrop-orgel in de Grote Kerk te Breda elk een programma van 45 minuten. Daarvoor konden zij kiezen uit Bach-werken (BWV 552 of 564 en BWV 652 of 682) en Laudes (deel III en IV) van Eben of de Suite van Alain. Verplicht werk was de speciaal voor het concours geschreven Tanz-paraphrase Veni Creator van Thierry Escaich. De componist had tevens zitting in de jury die verder nog werd gevormd door Jan Hage, Ignace Michiels en Dirk Out.

Frederik Kranemann koos als eerste kandidaat voor Toccata, Adagio en Fuga in C BWV 564, ‘Komm, Heiliger Geist’ BWV 652 en de Suite van Alain. Ook Adriaan Hoek programmeerde als tweede speler BWV 564 en Alain, maar koos ‘Vater unser im Himmelreich’ BWV 652. De laatste deelnemer van de middag, Anna Karpenko speelde BWV 564, BWV 682 en Alain als keuzewerken.

De jury wees als Adriaan Hoek (*1990) aan als winnaar. Het was voor hem de vierde eerste prijs die hij dit jaar behaalde tijdens een internationaal Europees orgelconcours. Eerder won hij in Lübeck, Alkmaar en Korschenbroich.

Het concours ging zaterdag 24 oktober van start met tien deelnemers uit de veertig kandidaten die zich hadden aangemeld voor de voorselectie. Van de concoursdeelnemers waren er zes afkomstig uit Nederland, de overige vier kwamen uit Duitsland, Korea, Groot-Brittannië en Letland.

 

Meer over het concours

www.orgelconcoursbreda.nl