Bart Jacobs (B) wint 'Alkmaar'

Bart Jacobs mag zich de winnaar noemen van het Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar 2009. De finale van het concours werd vrijdagavond 26 juni gespeeld in de Grote of St. Laurenskerk in Alkmaar.

De finalisten David Boos (Oostenrijk), Bart Jacobs (België) en Michael Unger (Canada) hadden de opdracht een keuze te maken uit één van de zes Trio Sonates van Bach en daarnaast diens Passacaglia in c te vertolken.

De jury bestaande uit Bine Bryndorf, Paolo Crivellaro, Reinhard Jaud, Dietrich Wagler en Theo Jellema wees de Belgische organist Bart Jacobs aan als de winnaar. Jacobs ontving de Rabobank Cultuurprijs, ter waarde van € 5.000. De tweede prijs ging naar Michael Unger (Flentrop-prijs, € 2.500). De derde prijs (een geldbedrag van € 1.000) werd uitgereikt aan David Boos.

De publieksprijs, vernoemd naar oud-bestuurslid de Alkmaarse stichting Izaäk Kingma, werd uitgereikt door zijn echtgenote Riet Kingma aan Michael Unger.

Bart Jacobs zal volgend jaar een concert geven in de serie zomeravondconcerten in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar.

Tevens zijn de drie finalisten allen geplaatst voor de finaleronde van de Grand Prix d’ECHO, een internationale competitie die zich over drie jaar uitstrijkt. De volgende rondes vinden plaats in Freiberg (Sachsen, najaar 2009) en Innsbruck (2010). De finale van dit concours zal tijdens het Orgelfestival Holland 2011 in Alkmaar plaatsvinden, wanneer het Van Covelens-orgel 500 jaar bestaat.

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie Hans Kelder

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.