BLOG Liefting in Haarlem [ 2 ]

Geerten Liefting

Nog tot en met 22 juli 2016 vindt het 51e Internationaal Orgel Improvisatie Concours plaats in Haarlem. Acht kandidaten, waaronder twee Nederlanders, zijn maandag 18 juli met elkaar de strijd aangegaan. Een van die Nederlanders, Geerten Liefting, blogt op ORGELNIEUWS over zijn beleving van het concours als deelnemer. Deel 2: de eerste ronde.

Text Example

advertentieZondag gingen we dan. Eerst maar eens samen aan de lunch. Voor het eerst in 25 jaar at ik vis en voor het eerst in mijn leven een tomatensalade met pitten, olijven, groene derrie en parmaham erdoor. Zoals je hieruit wellicht zult opmerken ben ik een grote fan van de wereldkeuken. Na het eten werd er geloot, hadden we de mogelijkheid om met de registranten te spreken en kregen we de ins en outs omtrent het concours te horen. Daarna hadden we studietijd op beide orgels, zowel in de Bavo als in de Philharmonie.

Maandagmiddag toog ik wederom naar Haarlem. Uiteraard was ik wat gespannen, want natuurlijk voel ik de druk wel op mijn schouders. Ik word inmiddels wel geacht om een ronde verder te komen. En een flinke wedstrijdspanning is mij niet vreemd. Tijdens de studietijd die we nog kregen bereidde ik een perfect registratieplan voor.

We wisten dat er tijdens deze hele competitie één improvisatie onvoorbereid zou zijn, maar dat bleek niet in deze ronde: we kregen tot onze verbazing een gedicht en een leuk Haarlems liedje. De opdracht bij het liedje was: ‘maak er een variatiereeks van’, en bij het gedicht ‘doe wat met dit gedicht!’. Dus, evenals de voorgaande jaren, moest er ook nu in de eerste ronde een variatiereeks worden geïmproviseerd. Het liedje beviel me zeer. Ik koos voor een inleiding, koraal, scherzo, adagio, canon en toccata.

Het gedicht begreep ik niet overal even goed, maar ik kon er toch wel genoeg uit halen. Ik ben niet zo van de gedichten en lees ze ook nooit, behalve dan op 5 december. Normaal gesproken, wanneer ik een verhaal of een gedicht lees, en ik snap het niet, dan legt mijn vrouw het netjes voor me uit, maar die mocht nu niet mee. In het gedicht zag ik dat het vooral veel ging over kleuren, wind en rust. Toch had het ook veel andere dimensies.

De improvisaties mochten slechts zeven minuten duren, dus ik moest keuzes maken. Overigens lukte het maar één deelnemer om daadwerkelijk twee keer zeven minuten te spelen en dat was ik niet, want ik was mijn stopwatch vergeten aan te zetten. Normaal gesproken ben ik altijd erg gespannen, maar nu viel dat gelukkig mee. Ik had mijn voorbereidingsuur echt nodig, want er moest veel werk worden verzet. Zo moest ik mijn registratieplan aanpassen en beslissen welke variatievormen ik ging gebruiken.

Na het spelen had ik niet een supergoed gevoel, maar dat was dat gevoel was ook niet heel slecht. Bij de variatiereeks speelde ik behoorlijk op safe en bij het gedicht wist ik niet goed hoe het zou overkomen. Over het algemeen was ik niet ontevreden. Maar, snel tevreden ben ik eigenlijk mooit.

De eerste ronde liep ontzettend uit, waardoor de uitslag nogal laat kwam. Ik moest als derde van de acht kandidaten. Naar de andere vijf kandidaten heb ik niet meer geluisterd, want ik heb na het improviseren altijd heel erg last van dorst. Hoe dan ook, ik ben een van de zes kandidaten die doorgaan naar de tweede ronde!

Vandaag was ik wederom in Haarlem voor een korte studietijd. Helaas liep ik vanmorgen een bovenarmblessure op, maar daar is vanmiddag al even aan geknutseld. Ik hoop dat het me morgen niet zal belemmeren tijdens het spelen. Na de studie kregen wij tekst en uitleg over de ronde van woensdagavond. We moeten onder andere spelen met een hele aardige slagwerkster en er is één onvoorbereide improvisatie (en zo hoort het natuurlijk).

Ik heb er zin in!

 

Zie ook

 


Geerten Liefting (Nijkerk, december 1983) studeerde orgel, kerkmuziek, improvisatie, compositie en koordirectie aan de conservatoria van Utrecht, Antwerpen en Rotterdam bij ondermeer Reitze Smits, Wim Henderickx, Luc van Hove en Wiecher Mandemaker. Daarnaast studeerde hij improvisatie bij Hayo Boerema en Cor Ardesch en compositie bij Peter Jan Wagemans. Geerten is sinds augustus 2007 dirigent-organist van de Heilige Bonaventura te Woerden en tevens assistent-organist van de Grote of St.-Laurenskerk te Rotterdam en vesperorganist van de Domkerk te Utrecht. Als organist won hij eerste en tweede prijzen op diverse internationale concoursen. Hij trad op bij producties van bijvoorbeeld Festival Voor de Wind, Culturele Caravaan en verzorgde producties met koren als de Laurenscantorij, het Ribatutta Ensemble en het Nederlands Blazersensemble. In 2013 won hij de eerste prijs op het Hinsz-compositieconcours te Kampen, waar het Nederlands Kamerkoor zijn werk ‘Renovatio Mundi’ in première bracht. Geerten geeft veel concerten en componeert voor diverse bezettingen.

4 Comments

  1. Groene derrie? Pestosaus misschien?
    En luisteren naar de vijf andere kandidaten had best gekund onder het genot van een biertje!

    • Dat had inderdaad gekund, maar dat heb ik niet gedaan. Dan ga je te veel aan je zelf twijfelen en maak je jezelf gek. Persoonlijke keuze…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.