Bouwaanvraag Contius-orgel Sint-Michielskerk Leuven

Text Example

advertentieDe Contius Foundation in Leuven dient nog deze maand een bouwvergunning in voor de bouw van een groot orgel in de Sint Michielskerk in Leuven (B).

Het is de bedoeling dat het orgel wordt gebouwd in de stijl van de 18e-eeuwse orgelbouwer Heinrich Andreas Contius.

Het Contiusorgel heeft in Leuven een woelige geschiedenis, zegt Katlijn Malfliet, voorzitter van het bestuur van de Sint-Michielskerk. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het orgel in de Pieterskerk in Leuven komen. Maar die plannen ketsten af.

Het bestuur van de Sint-Michiel wil van de kerk een vredeskerk maken, zegt Malfiet. ‘We zoeken een betekenis die ruimer gaat dan een parochiekerk. Om de Sint-Michielskerk een internationale betekenis te geven op cultuurhistorisch vlak, los van het gebouw zelf, is er meer nodig. Daarom: het orgel is bij ons erg welkom.’

Volgens ontwerper Koos van de Linde heeft de plaatsing van een orgel altijd een invloed op een kerk. ‘Dat is in de Sint-Michielskerk niet anders, maar je moet altijd afwegen wat je in de plaats krijgt’, zegt hij. ‘Bovendien baseren we ons op de plaatsing van het oude Picard-orgel dat voor het bombardement in 1944 in de kerk stond’.

Het orgel is een geschenk van de stichting aan de Sint-Michiels, dat ook eigenaar wordt van het orgel, en is volledig gefinancierd met privégeld. ‘Maar omdat het dossier niet opschoot hebben verschillende partners afgehaakt. Het geld van onze hoofdsponsor, de Nationale Loterij, is wel nog steeds beschikbaar. We hebben goede hoop dat we de middelen snel bij elkaar hebben’, zegt Jean-Pierre De Bandt, de voorzitter van de stichting. Het gaat om 3,2 tot 3,5 miljoen euro.

© 2009 www.orgelnieuws.nl