Credo – A Composer Portrait of Trond H.F. Kverno

Dé nationale componist van Noorwegen is zonder twijfel Edvard Grieg. Vaak is het ook zo’n beetje de enige Noorse componist die de doorsnee muziekliefhebber weet op te noemen. Dat is jammer, want het land heeft op muziekgebied zoveel meer te bieden, zoals maar weer eens blijkt uit een boeiende cd met werk van Trond Hans Farner Kverno.

Text Example

advertentieKverno (*1945) is een van de belangrijkste hedendaagse Noorse componisten. Met name zijn liturgische oeuvre geniet er grote bekendheid. Talloze hymnen, missen, liedzettingen en orgelwerken deed hij het licht zien. Inspiratie vindt de geboren Osloër enerzijds in de Noorse volksmuziek en anderzijds in de Anglicaanse en orthodoxe traditie. Aspecten als zingbaarheid en toegankelijkheid zijn daarbij essentieel, wat bepaald niet wil zeggen dat Kverno het inslaan van gedurfde paden schuwt. Behaagzuchtig is zijn muziek in elk geval niet.

Deze cd is bedoeld als portretschets en hommage. De helft van het programma behelst muziek voor koor a capella, waaronder toonzettingen van de Lofzang van Zacharias en de geloofsbelijdenis van Nicea (alle gezongen teksten staan in het booklet). De andere helft bestaat uit orgelwerken, veelal gebaseerd op religieuze folklore. Het geheel is opgenomen in de Dom van Bergen; Arnfinn Tobiassen bespeelt het Rieger-orgel uit 1997. Alle uitvoerenden laten zich van hun beste kant zien. Een mooier cadeau voor zijn 70e verjaardag had Trond Kverno zich niet kunnen wensen.

Credo – A composer portrait of Trond H.F. Kverno

Bergen Cathedral Choir
Kjetil Almenning, conductor
Arnfinn Tobiassen, organ (*)

Intrada over en norks langeleiklåt*; Canticum Zachariae; Toccata over ‘Herre Gud, ditt dyre navn og aere’*; Stabat mater dolorosa; Agnus Dei*; Salve Regina; Triptychon II*; Ave Maria; Intrada over hymnen ‘Rex Olavus’*; Tre folketonefantasier*; Symbolum Nicaenum.

Label: LAWO Classics
Nummer: LWC1091
Speelduur: 65’07
Booklet: 32 p. (NO/EN)
Prijs: NOK 149 (ca. € 16)

Bestellen
www.lawostore.no