De Orgelvriend 2009-7/8

Text Example

advertentieOp vrijdag 3 juli verschijnt het extra dikke juli/augustusnummer van ‘de Orgelvriend’, met daarin ondermeer een interview met orgelmaker Wim Wagenaar, een bespreking van het nieuwe Adema-orgel in Scherpenzeel en maar liefst twaalf pagina’s met concerten en andere orgelevenementen.

Nieuws en berichten uit de orgelwereld

Matthias Havinga wint internationaal orgelconcours • Eremedaille voor Gustav Leonhardt • Koninklijke onderscheiding voor Jan Quintus Zwart • Muziekmiddag in Oudewater • Excursie naar werk van de compagnons Snitger & Freytag • Orgeltocht vanuit Neuenhaus • Expositie in Enkhuizen • Opgave Nationale Orgeldag • Opvallend orgelontwerp voor nieuwe kapel bij Jeroen Bosch Ziekenhuis • en meer.

Improviseren in het Amsterdamse Orgelpark & Veel creativiteit op derde Hinsz-compositieconcours

Kees Weggelaar doet verslag van het Nationaal Improvisatieconcours dat tussen 13 en 16 mei plaatsvond in het kader van een internationaal symposium en festival in het Amsterdamse Orgelpark. Gerco Schaap schrijft over het derde Hinsz- Compositieconcours dat op 16 mei j.l. in de Kamper Bovenkerk werd gehouden en gewonnen werd door Jan Raas (foto).

‘Je laatste orgel moet eigenlijk je topprestatie zijn’

Roelof Kuik interviewde Wim Wagenaar, die onlangs zijn werkzame carrière bij Orgelmakerij Gebr. Reil in Heerde heeft beëindigd. Wagenaar maakte bij Reil de enorme groei van het bedrijf mee en vindt dat een orgelmaker all-round moet zijn. En: ‘We roepen wel eens dat we de stofjas van Hinsz aantrekken’.

Het Adema-orgel in de Hervormde kerk te Scherpenzeel

René Verwer bezocht het nieuwe Adema-orgel in Scherpenzeel, dat op 6 juni 2008 in gebruik werd genomen. Het vervangt het De Koff-orgel uit 1949, is gebouwd in Frans-romantische stijl en telt 34 registers, verdeeld over twee klavieren en pedaal. “De Hervormde Gemeente Scherpenzeel is hiermee te feliciteren” is zijn oordeel.

Moors en De Backer: van liefhebbers tot vaklieden (1)

Eerste van een tweeluik van Erik van der Heijden over de Belgische orgelbouwers Jos Moors en Helmut De Backer. Met een bespreking van de door hen gebouwde orgels in Ninove en Tervuren

Orgelbouw in kort bestek

Ditmaal drie bijdragen van Dirk Molenaar over gerestaureerde orgels in Groningen: het Van Oeckelen-orgel in de Evangelisch-Lutherse kerk van Winschoten en Nieuwe Pekela, het Valckx & Van Kouteren-orgel in de Groningse Oosterkerk (foto) en het Knipscheer-orgel in de Protestantse Garnizoenskerk van Nieuweschans.

Wegwijzers

Van Groningen tot Gronsveld en van Medemblik tot Middelburg, de komende maanden heeft de orgelliefhebber weer een ongekend grote keuze uit (kaas)markt-, inloop-, jubileum-, lunchpauze-, openings-, festival-, toeristen-, wandel-, gemeentelijke en avond-orgelconcerten, al of niet met meerdere solisten en soms met beeldschermprojectie.

En verder …

Muziekbijlage over Lied 429, ‘Treed vrolijk voort op ’s Heren wegen’ van Peter van der Woude • Cd-recensies • Vraag & aanbod • Orgelevenementenkalender [GERCO SCHAAP]

© 2009 fotografie cover: Gérard van Betlehem

© 2009 fotografie Jan Raas: Gerco Schaap

© 2009 fotografie Scherpenzeel: Frans Thomassen

© 2009 fotografie Groningen Oosterkerk: Lex-Arjen Elzinga

© 2009 www.orgelnieuws.nl