De Orgelvriend – juni 2018

Het juninummer van ‘De Orgelvriend’ verschijnt op vrijdag 1 juni. Een greep uit de inhoud:

Text Example

advertentieInterview met Geert Bierling
Het vijftigjarig bestaan van het Doelen-orgel in Rotterdam vormde voor Lex Gunnink een mooie aanleiding om Rotterdams stadsorganist Geert Bierling te interviewen. Over zijn arrangementen (‘Arrangeren is de kunst van het weglaten’), het Doelen-orgel en de recente veranderingen daaraan (‘Het Doelen-orgel heeft echt een klassieke, symfonische uitstraling. Zo ervaar ik het’), en het begeleiden van zwijgende films. ‘Durf trouw te blijven aan je eigen muzikaal gevoel’.

Hardorff-orgels in Kubaard en Deinum gerestaureerd
In het juninummer van 2017 schreef Dirk Molenaar over vijf orgels van de orgelbouwer Willem Hardorff die waren gerestaureerd. In 2017 en 2018 zijn de orgels in de St.-Victorkerk in Kubaard en de St.-Johannes de Doperkerk in Deinum (foto) gerestaureerd door de firma’s Bakker & Timmenga en Mense Ruiter Orgelmakers bv. Een vervolgartikel door Gerco Schaap.

Het orgel van de King’s College Chapel Cambridge (2)
Hendrik Jan de Bie vervolgt zijn driedelige artikel over het orgel en de organisten van de kapel van King’s College, Cambridge. Onder leiding van Boris Ord (1897-1961) kwam het Harrison & Harrison-orgel tot stand en ook David Willcocks (1919-2015) kreeg de kans zijn ‘voetafdruk’ op het orgel achter te laten.

Contrapunctus XIV door Gerrit ’t Hart voltooid
Eind 1739, begin 1740 werkte Johann Sebastian Bach aan Die Kunst der Fuge, een reeks fuga’s en canons over een eigen thema. De veertiende fuga breekt in maat 239 plotseling af zonder dat het oorspronkelijke thema heeft geklonken. Lourens Stuifbergen bespreekt de onlangs verschenen voltooiing van ‘Contrapunctus 14’ door Gerrit ’t Hart.

Cd-recensies
Een flinke stapel nieuwe orgel-cd’s van Christiaan Ingelse, Margreet Prinsen, Geert Bierling, Yoan Tardivel, Thomas Ospital, Hayo Boerema, Stefan Engels en Arno van Wijk wordt besproken door Lex Gunnink, Wim van der Ros, Gerco Schaap, Lourens Stuifbergen en Bert Wisgerhof.

 

© Beeld 2018: Lex Gunnink (Geert Bierling), Ad Fahner (Deinum), Wikimedia Commons (Contrapunctus)