De vijf leukste activiteiten van Nationale Orgeldag 2019

Het Quellhorst-orgel in het BUNK Hotel, de voormalige Westerkerk, te Utrecht | © foto Wouter van Belle

Zaterdag 14 september is het Nationale Orgeldag én Open Monumentendag. Op tal van plekken zijn orgels te zien, te beluisteren en soms te bespelen. ORGELNIEUWS tipt de vijf leukste activiteiten van die dag.

Text Example

advertentieDen Haag: landelijk startschot en orgelwandeling

Alweer voor het achttiende jaar achtereen vindt Nationale Orgeldag plaats op de tweede zaterdag van september. Het officiële ‘startschot’ wordt elk jaar in een andere stad gegeven. Dit jaar is het de beurt aan Den Haag. Om 10.30 uur wordt in de Kloosterkerk de openingshandeling verricht door Robert Helder, voorzitter van de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland. Daarna is het podium voor de sprekers en spelers Aart de Kort, Geerten van de Wetering, Jan Pieter Lanooy en Henk Barnhard.

’s Middags is er een orgelwandeling in de binnenstad met concerten in de Sint-Jacobuskerk, Gotische Zaal, Waalse Kerk, Oud-Katholieke Kerk en de Nieuwe Kerk. Om 16.00 uur geeft Sander van den Houten het slotconcert op het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk.

nationaleorgeldag.nl

 

Buren: tien orgels in de Lambertuskerk

Naast het hoofdorgel van C.G.F. Witte en het koororgel van Flentrop biedt de Lambertuskerk zaterdag onderdak aan acht kleine orgels. De instrumenten zijn van leden van de Bouwgroep Orgels, onderdeel van de Vereniging Huismuziek.

De amateurorgelbouwers vertellen zelf over de bouw en techniek van hun orgels. Wie dat wil kan de orgels ook bespelen. De kerk is open vanaf 11.00 uur. Om 15.00 uur zal Wim Roelfsema de kleinorgels bespelen. Om 16.30 uur geeft hij een kort concert op het grote Witte-orgel.

 

Utrecht: twee orgelvoettochten

Hoe de Noord-Zuid-verhoudingen op het microniveau van de Utrechtse binnenstad liggen is niet helemaal duidelijk: daar worden vrijwel tegelijkertijd twee orgelvoettochten georganiseerd. De noordelijke tocht begint om 11.00 uur in de Janskerk en gaat via het Bunkhotel (de voormalige Westerkerk) langs de Jacobikerk naar de Sint-Josephkerk aan de Draaiweg.

In het zuidelijk deel van de binnenstad start de wandeling om 12.00 uur in de Geertekerk, gevolgd door een bezoek aan de Nicolaikerk. Om 14.00 uur speelt Wouter van Belle in de Catharinakathedraal met medewerking van het Kathedrale Koor Utrecht onder leiding van Gerard Beemster. Om 15.30 uur sluiten conservatoriumstudenten deze tocht af met een concert in de Domkerk.

Een eigen keuze uit kerken van beide tochten kan ook, daarvoor is de stad compact genoeg. Wie vier orgels teveel vindt maar toch een wandelroute wil volgen kan ook een Kerkenkruiswandeling maken onder leiding van een kunsthistoricus. Daarin zijn in ieder geval de concerten in de Janskerk (11.00 uur) en de Catharinakathedraal (14.00 uur)  opgenomen.

kerkenkijken.nl

 

Alphen aan den Rijn: vijftien orgels in Alphen en omliggende dorpen

In de gemeente Alphen aan den Rijn wordt Open Monumentendag georganiseerd door een zeer actieve stichting die ook Nationale Orgeldag ruim onder de aandacht brengt. In vijftien kerken in de kernen Aarlanderveen, Alphen, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk en Zwammerdam zijn speciale orgelactiviteiten.

Om 16.00 uur geeft stadsorganist Simon Stelling een slotconcert op het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn.

openmonumentendagalphenaandenrijn.nl

 

Oost Gelre: 26 kilometer, 6 orgels en een carillon

Het belooft zaterdag uitstekend fietsweer te worden. Een mooie gelegenheid om de omgeving van de Achterhoekse gemeente Oost Gelre te verkennen tijdens een fietstocht van zo’n 26 kilometer langs zes kerken en orgels.

De route start om 9.45 uur bij de Oude Calixtuskerk in Groenlo met een carillonbespeling. Daar wordt om 10.00 uur ook het eerste orgelconcert gegeven. Daarna gaat de tocht van het Adema-orgel in de Nieuw Calixtuskerk langs de Johanneskerk in Lichtenvoorde, de Agathakerk in Harreveld, via de Werenfriduskerk in Zieuwent naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Mariënvelde.

Een flyer met route en tijdschema is verkrijgbaar bij de VVV’s van Groenlo en Lichtenvoorde.

• groenlo.nl