Dexter Kennedy (VS) wint Grand Prix de Chartres

De Amerikaanse organist Dexter Kennedy heeft zaterdag 8 november de Grote Prijs van Chartres voor Interpretatie gewonnen. De Fransman Thomas Ospital en de Hongaar Balász Szábo deelden de tweede plaats van het concours waarvan de finale dit keer plaats vond in de Notre-Dame in Parijs.

Text Example

advertentie 

Het internationale orgelconcours ‘Grand Prix de Chartres’ werd dit jaar voor de 24e keer gehouden. In verband met restauratie van het schip van de kathedraal van Chartres kon was het Gonzales-orgel buiten gebruik en werd uitgeweken naar de Franse hoofdstad.

 

De voorrondes vonden plaatsop het Grenzing-orgel van het Conservatoire à Rayonnement Régional en het Rieger-orgel van het Conservatoire National Supérieur. In de Notre-Dame speelden de vier finalisten zaterdagavond het Concerto in d BWV 596 van Bach, Andante sostenuto uit de Symphonie gothique van Widor, de Final uit Symphonie II van Vierne en ‘Seigneur des lumières’ uit Laudes van Florentz.

 

De jury bestond uit Gilbert Amy (F), Bine Byrndorf (DK), James David Christie (VS), François Espinasse (F), Christophe Mantoux (F), Bruno Morin (F) en Ben van Oosten (NL). Behalve de Grote Prijs en de tweede prijs werden ook de Prix Jean-Louis Florentz en een publieksprijs uitgereikt die beiden werden toegekend aan Thomas Ospital. De vierde finalist, de Koreaan Ae Shell Nam, bleef buiten de prijzen.

 

Winnaar Kennedy gaat naar huis met een bedrag van € 5.000, de winnaars van de tweede prijs krijgen € 3.000, Ospital krijgt ook nog eens de publiek van € 1.000. Daarnaast krijgen de laureaten de gelegenheid geboden om te concerteren op prestigieuze orgels in onder meer Parijs, Caen, St. Albans, Berlijn en Sint Petersburg.

 

Zie ook

Orgelconcours Chartres dit jaar in Notre-Dame Parijs

Association des Grandes Orgues de Chartres

 

 

 

Foto: de vier finalisten v.l.n.r. Balász Szábo, Dexter Kennedy, Thomas Ospital en Ae Shell Nam 

© 2014 foto Association des Grandes Orgues de Chartres