Drie finalisten strijden in Orgelpark om Sweelinck-Mullerprijs 2018

Jan Pieterszoon Sweelinck | beeld ORGELNIEUWS

Op zaterdagavond 28 april vindt in het Orgelpark in Amsterdam het concours plaats waarbij drie finalisten strijden om de Sweelinck-Mullerprijs. De kandidaten zijn Laurens de Man, Arjan Veen en Leendert Verduijn.

Text Example

advertentieZij zullen die avond op de orgels van het Orgelpark een programma ten gehore brengen dat zij reeds eerder in een gesprek met de jury hebben toegelicht. In dat gesprek hebben zij ook hun argumentatie voor dat programma toegelicht. In het eindoordeel van de jury speelt de mate waarin de kandidaten zich in dat gesprek een ambassadeur van het orgel hebben getoond een belangrijke rol. De jury bestaat uit Ed Spanjaard, Jos van der Kooy en Johan Luijmes.

Laurens de Man (1993) gaat uit van de thema’s licht-donker en leven-dood en benadert het orgel beurtelings als ‘een religieus instrument, een improvisatie-instrument, als transcriptie-instrument, een klankmachine, een instrument met een ongelofelijk rijke geschiedenis’.
Arjan Veen (1992) onderzoekt de dialoog in de muziek aan de hand van ‘het Gregoriaans in de Frans-symfonische orgelmuziek’.
Leendert Verduijn (1996) stelt de componist centraal, in zijn geval Edvard Grieg, die onder andere het uitgangspunt vormt voor een uitvoering voor orgel en een ander instrument (orgel+), een transcriptie en een improvisatie.

De Sweelinck-Mullerprijs is een stimulerings- en innovatieprijs die wordt toegekend aan jonge organisten die een vernieuwende impuls weten te geven aan de orgelcultuur en is een initiatief van de Stichting J.P. Sweelinckprijs. De winnaar van de prijs ontvangt een geldbedrag maar krijgt ook de gelegenheid een presentatieconcert, dat is dat jaar op 21 juli tijdens het Internationale Orgelfestival Haarlem.

De finale in het Orgelpark begint om 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar voor € 15 /  € 9.

 

Lees ook
Kandidaten gezocht voor Sweelinck-Mullerprijs 2018
Lees ook
Hugo Bakker wint Sweelinck-Mullerprijs 2014

 

© 2018 beeld ORGELNIEUWS