Erik-Jan Eradus wint Nationaal Improvisatieconcours voor organisten in Dordrecht

Winnaar wordt de achtste deelnemer aan internationaal improvisatieconcours Haarlem 2024

Winnaar Erik-Jan Eradus bij het Verschueren-orgel in de Grote Kerk | © beeld Bachfestival Dordrecht

Erik-Jan Eradus is de winnaar van het Nationaal Improvisatieconcours voor organisten dat woensdag 26 juni werd gehouden in de Grote Kerk in Dordrecht. De publieksprijs ging naar Evan Bogerd.

Text Example

advertentieEradus is daarmee verzekerd van een plaats als achtste deelnemer aan het Internationaal Orgel Improvisatieconcours dat van 15 tot en met 19 juli 2024 in Haarlem wordt gehouden. De zeven andere deelnemers aan dit concours waren al eerder bekend.

Voor Bogerd is het de derde achtereenvolgende keer dat hij tijdens het nationale concours in de prijzen valt. In 2018 en 2022 wist hij zich de favoriet van de jury en zich via die weg voor Haarlem te kwalificeren. Dit jaar was het alleen het publiek dat hem een prijs toekende.

Derde editie

Het Nationaal Improvisatieconcours vond voor de derde maal plaats en maakte deel uit van de programmering van het Bachfestival Dordrecht. De vijf deelnemers aan deze editie bespeelden zowel het Verschueren-orgel als het Kam-orgel in de Grote Kerk. Daarbij konden zij kiezen uit verschillende improvisatieopdrachten. De jury bestond uit Cor Ardesch, Hayo Boerema, Nathan Laube en voorzitter Peter Ouwerkerk.

Naast een ticket voor het Internationale Improvisatieconcours in Haarlem krijgt Eradus ook de gelegenheid een concert te verzorgen tijdens het Bachfestival Dordrecht in 2026.

Eradus

Erik-Jan Eradus is sinds 2018 titulair organist van de Sint-Josephkerk in Haarlem. Daarnaast is hij als organist actief in Amsterdam en de regio Haarlem. In 2014 ontving hij een zilveren medaille van de Société Academique d’Education et d’Encouragement Arts-Sciences-Lettres in Parijs voor zijn verdienste voor de Franse muziek.