Vijf deelnemers Nationaal Improvisatieconcours Dordrecht

Bach-orgel Grote Kerk Dordrecht
Verschueren-orgel Grote Kerk Dordrecht | © foto Gérard van Betlehem

Vijf organisten doen dit jaar mee aan het Nationaal Improvisatieconcours op 26 juni in Dordrecht. De winnaar van het concours mag zich deze zomer plaatsen als achtste deelnemer van het Internationale Orgel Improvisatieconcours in Haarlem.

Text Example

advertentieHet Nationaal Improvisatieconcours, dat plaatsvindt in het kader van het Bachfestival Dordrecht, wordt op woensdag 26 juni gehouden in de Grote Kerk in Dordrecht. De deelnemers van deze editie zijn:

  • Evan Bogerd
  • Joël Boone
  • Erik-Jan Eradus
  • Bas Koster
  • Harmen Trimp

Zij zullen zowel op het Kam-orgel als het Verschueren-orgel in de Grote Kerk spelen. Daarbij kunnen ze kiezen uit diverse opdrachten. De jury bestaat uit Cor Ardesch, Hayo Boerema, Nathan Laube en voorzitter Peter Ouwerkerk.

Haarlem

De winnaar krijgt de gelegenheid om als achtste deelnemer mee te doen aan het Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem, dat van 15 tot en met 21 juli 2024 plaatsvindt. Mocht hij daarvan afzien, dan zal de eerstvolgende gekwalificeerde deelnemer uit de voorronde van ‘Haarlem’ die plaats innemen. De winnaar mag ook een concert verzorgen tijdens het Bachfestival Dordrecht in 2026. Naast de juryprijs is er een publieksprijs.

Voor zowel Evan Bogerd als Bas Koster is het de tweede keer dat zij aan het concours deelnemen. Bogerd won zowel in 2018 als in 2022 de eerste prijs en wist zich daarmee verzekerd van een plaats in Haarlem. Harmen Trimp deed ook in 2018 mee in Dordrecht; in 2014 en 2022 wist hij zich al rechtstreeks voor Haarlem te kwalificeren.

Bachfestival Dordrecht

Sinds 2010 wordt het tweejaarlijkse Bachfestival Dordrecht georganiseerd, met als centraal punt het ‘Bach-orgel’ in de Grote Kerk. Sinds 2018 maakt ook het Nationaal Orgelimprovisatieconcours deel uit van het festivalprogramma. De eerste editie begon met drie deelnemers, in 2022 telde het concours vier deelnemers. Dit jaar hebben zich vijf deelnemers gekwalificeerd.

Het concours op woensdag 26 juni duurt van 14.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk voor het publiek.