Finse concertorganist Kalevi Kiviniemi (65) overleden

De Finse concertorganist Kalevi Kiviniemi is woensdag 3 april op 65-jarige leeftijd overleden na een hartstilstand. Kiviniemi stond bekend als een orgelvirtuoos en trad op in vele internationale concerten.

Text Example

advertentieKalevi Ilmari Kiviniemi werd op 30 juni 1958 in Jalasjärvi, Finland. Hij volgde zijn opleiding aan de Sibelius Academie in Helsinki, waar hij in 1983 zijn concertdiploma behaalde onder begeleiding van Eero Väätäinen en Olli Linjama (improvisatie).

Concertorganist

Vanaf eind jaren 80 bouwde hij een carrière op als concertorganist op het internationale podium. In de vroege jaren negentig trad hij op in Japan en Londen, gevolgd door tournees in Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Azië en Australië.

Kiviniemi gaf meer dan tweeduizend concerten, vaak op de meest prestigieuze concertlocaties. Zo was hij meerdere keren te horen in de Notre-Dame in Parijs, waar hij in het jaar 2000 voor het eerst samen met Olivier Latry optrad in een concert dat ook op televisie werd uitgezonden.

Hij trad ook op in andere beroemde locaties, waaronder de Grote Zaal van het Conservatorium van Moskou, het Gewandhaus in Leipzig, Saint-Sulpice en Sainte-Clothilde in Parijs, Saint John the Divine in New York en het Sejong Art Center in Seoul. In 2010 en 2015 kwam hij ook naar Nederland voor concerten in de Laurenskerk in Rotterdam.

Naast solorecitals en kamermuziekconcerten trad Kiviniemi op met grote orkesten zoals het Moskou Kamerorkest en het Moskou Symfonieorkest.

Discografie

Zijn discografie omvat meer dan tweehonderd titels. Hij maakte opnames op diverse (historische) orgels, variërend van het oudste bespeelbare orgel in het Zwitserse Sion tot het Cavaillé-Coll-orgel in de Saint-Ouen in Rouen en het Wurlitzer-theaterorgel in Farrington Hills, Illinois (VS). 

Hij nam een breed repertoire op, maar was vooral gespecialiseerd in Franse muziek vanaf de romantiek, zowel in literatuur als improvisatie, en orgeltranscripties. Ook nam hij het complete orgelwerk van zijn landgenoot Jean Sibelius op. Hij ontving twee gouden platen en een platina plaat.

Docent en jurylid

Kiviniemi was jurylid bij verschillende internationale orgelconcoursen, waaronder die in St. Albans en Straatsburg. Daarnaast gaf hij masterclasses en fungeerde hij als gastdocent aan internationale universiteiten en hogescholen. Van 1991 tot 2001 was hij artistiek leider van het Lahti Orgelfestival. Bovendien vervulde hij elf jaar lang de rol van artistiek adviseur bij het Lapua Orgelfestival.

Componist

Als componist schreef hij een aantal werken voor orgel, waaronder Suite française (1991), Introduction et Gigue hommage à Pierre Cochereau (2002) en Suite (Le Feu, Le Ciel, La Mosaique brisée) (2011)

Prijzen

Kiviniemi ontving verschillende prijzen, waaronder de Finse Staatsprijs voor Muziek in 2009.