Flentrop-orgel vindt nieuw onderkomen in ‘De Open Hof’ Veenendaal

De protestantse kerk ‘De Open Hof’ in Veenendaal beschikt sinds dit jaar over een Flentrop-orgel uit 1957. Het instrument is afkomstig uit het eveneens protestantse kerkgebouw ‘Sola Fide’, waar het vrijkwam door samengaan van twee wijkgemeenten.

Text Example

advertentieAan het feit dat kerken het in de afgelopen decennia lastig hebben gekregen, ontkomt ook een kerkelijke dorp als Veenendaal niet. Enkele jaren geleden besloot de plaatselijke Protestantse Gemeente twee van haar vier kerken af te stoten.

Een daarvan was het kerkgebouw ‘Sola Fide’ aan de Eikenlaan, in 1951 gebouwd voor de hervormde deelgemeente. In 1957 bouwde D.A. Flentrop daar een tweeklaviers orgel. De hervormden die sinds 2011 deel uitmaken van de Protestantse Gemeente Veenendaal zijn samen met de wijk ‘Aller Erf’ opgegaan in een nieuwe wijk ‘De Open Hof’, waartoe een nieuw kerkgebouw is verrezen.

Het Flentrop-orgel in ‘Sola Fide’ | © orgelfoto.nl

Op 30 juni 2019 werd de laatste dienst in ‘Sola Fide’ gehouden. Met de verkoop van het kerkgebouw werd het idee geopperd om het Flentrop-orgel te verplaatsen naar ‘De Open Hof’, waar eerst gebruik werd gemaakt van een elektronisch orgel.

De overplaatsing heeft eerder dit jaar plaatsgevonden. De werkzaamheden werden verricht door Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Naast schoonmaakwerkzaamheden en enige herintonaties bleef het orgel in de staat waarin het bij sluiting van ‘Sola Fide’ verkeerde.

Wel was het orgel voor de overplaatsing al op een aantal punten aangepast. Zo werd 1977 de Fluit 4’ op het Pedaal door Flentrop vervangen door een Trompet 8’ van J.C. Sanders uit 1958. Dit register was vrijgekomen bij de restauratie van het Scheuer-orgel in de Hervormde Kerk te Den Ham (Ov.). Tevens werd de samenstelling van van de Sesquialter II gewijzigd.

In 2008 werd de Cimbel I-II op het Borstwerk vervangen door een Dulciaan 8’. Ook werd toen het groot octaaf van de Trompet 8’ voorzien van nieuwe bekers.

In tegenstelling tot vrijwel alle geboden adviezen besloot men in Veenendaal dat het orgel in ‘De Open Hof’ op de galerij moest worden geplaatst en niet beneden in de kerkzaal.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Vlakfluit 2
Mixtuur IV-V

Borstwerk C-f3
Holpijp 8
Speelfluit 4
Prestant 2
Sesquialter II – discant
Dulciaan 8 – 2008

Pedaal C-f1
Subbas 16
Prestant 8 – transmissie
Gedekt 8 – transmissie
Trompet 8 – Sanders, 1958; geplaatst 1977; bekers C-H 2008

Werktuiglijke registers alle uitgevoerd als voettrede
Tremulant
Koppeling Pedaal – Hoofdwerk
Koppeling Pedaal – Borstwerk
Koppeling Hoofdwerk – Borstwerk

Informatie en fotografie met dank aan Bert Rebergen