GESIGNALEERD: Gerrit Chr. de Gier | Widor & Liszt in Orléans

Gerrit Christiaan de Gier brengt op zijn nieuwste cd twee grootheden uit de negentiende-eeuwse symfonische orgelkunst samen. Op het Cavaillé-Coll-orgel (1880) van de Cathédrale Sainte-Croix in Orléans combineert hij de Zevende Symfonie van Charles-Marie Widor met de Fantasie en Fuga over ‘Ad nos, ad salutarem undam’ van Franz Liszt.

De door de Gier gemaakte koppeling is niet onlogisch. Hoewel Liszt zich met name geïnspireerd wist door de Duits-romantische orgels van Friedrich Ladegast, had hij ook grote belangstelling voor de Franse orgelkunst en kwam hij meermalen in contact met de instrumenten van Aristide Cavaillé-Coll. Bij die bezoeken ontmoette hij enkele keren zijn collega Widor. Andersom had men overigens in Frankrijk ook belangstelling voor de muziek van Liszt; zo zetten de Franse organisten de ‘Ad nos’ al snel op hun lessenaars.

Text Example

advertentieWat betreft Widor maakte De Gier al eens eerder (in 2002) een opname van één van de symfonieën. Het betrof toen de Negende, met als plaats van handeling het Göckel-orgel van de St. Peter in Düsseldorf. De Zevende is een stuk minder bekend; sterker nog, ze geldt als de minst bekende van de tien. Aan het veranderen van die situatie wil deze nieuwe opname een bijdrage leveren, zo blijkt uit de toelichting van René Verwer in het cd-boekje.

 

Gerrit Christiaan de Gier

Orgue Cavaillé-Coll Cathédrale Sainte-Croix, Orléans

 

Symphonie 7 en la mineur, op. 42/3 (Widor); Fantasie und Fuge über den Choral ‘Ad nos, ad salutarem undam’ (Liszt).

 

Label: STH Records

Nummers: STH1412782

Speelduur: 77’06

Boekje: 20 pagina’s (NL/EN/FR)

Prijs: € 14,90