Immanuëlkerk Urk neemt orgel in gebruik

Text Example

advertentieOp zaterdag 3 november is het orgel van de Christelijke Gereformeerde Immanuëlkerk te Urk in gebruik genomen. Het instrument, afkomstig uit Nijmegen-Brakkenstein, werd door de firma Kaat en Tijhuis overgeplaatst en in gewijzigde vorm in een nieuwe orgelkas gebouwd.

De firma L. Verschueren te Heythuysen bouwde het orgel in 1965 als opus 635 voor de Sacramentskerk bij het klooster van de congregatie van het Allerheiligste Sacrament in de Nijmeegse wijk Brakkenstein. Adviseur was Hub. Houët. Twee jaar later werd het orgel door Verschueren voorzien van het rugwerk dat bij de bouw was voorbereid.

In 2009 werd het Nijmeegse kerkgebouw gesloopt. Het orgel werd gedemonteerd door Kaat en Tijhuis om een bestemming te krijgen in het nieuwe kerkgebouw van de Urker Christelijke Gereformeerden. Aanvankelijk zou het orgel worden geplaatst in een eenvoudige orgelkast op basis van het bestaande frontpijpwerk met koperen pijpwerk voor de zestienvoets pedaaltorens. Gaandeweg het project koos de opdrachtgever voor een geheel nieuwe orgelkas met klassiekere vormen en lofwerk. Het frontpijpwerk werd geheel nieuw gemaakt.

De dispositie, die de sfeer van de bouwtijd ademde, werd voor de situatie in de Immanuëlkerk op een aantal punten gewijzigd en uitgebreid. Beide manuaalladen konden worden uitgebreid met een kantsleep, op het Hoofdwerk met een Cornet V discant, op het Rugwerk met een Prestant 8’. Op het Hoofdwerk werd de Prestant 8 verplaatst naar de stok waar voorheen de Gemshoorn 8 stond. De nieuwe Prestant 16’ die deels in het front staat, kreeg zijn vervolg op de plaats van de Prestant 8. De Quintadeen 4’ werd vervangen door een Openfluit 4, de Sesquialter verhuisde naar het Rugwerk; op de vrijgekomen plaats werd een nieuwe Quint 2 2/3 geplaatst. Op het Rugwerk werd de Larigot 1 1/3 gewijzigd in een Nasard 2 2/3 en moest de Scherp plaatsmaken voor de Sesquialter van het Hoofdwerk. Op het pedaal werd de Schalmey 4 vervangen door een Trompet 8’. Naast de bestaande tremulant voor het Rugwerk werd ook het Hoofdwerk voorzien van een tremulant.

De officiële ingebruikname van het orgel vond plaats op zaterdag 3 november. Het orgel werd bij die gelegenheid bespeeld door Harry Hamer die als adviseur bij de plaatsing betrokken was. Ook het Urker Mannenkoor ‘Hallelujah’ verleende zijn medewerking.

Hoofdwerk C-g3

Prestant 16 – 2012

Prestant 8

Roerfluit 8′

Octaaf 4′

Openfluit 4 – 2012

Quint 2 2/3 – 2012

Superoctaaf 2

Cornet V – 2012, discant, op nieuwe kantsleep

Mixtuur IV-VI

Dulciaan 16

Trompet 8

Rugwerk C-g3

Prestant 8 – 2012, op nieuwe kantsleep

Bourdon 8

Prestant 4

Roerfluit 4

Nasard 2 2/3- 2012

Vlakfluit 2

Sifflet 1

Sesquialter II

Dulciaan 8

Pedaal C-f1

Prestant 16

Subbas 16

Octaaf 8

Gedekt 8

Superoctaaf 4

Mixtuur III

Bazuin 16

Trompet 8 – 2012

Werktuiglijke registers

Koppel Hoofdwerk + Rugwerk

Pedaalkoppel Hoofdwerk

Pedaalkoppel Rugwerk

Tremulant Hoofdwerk

Tremulant Rugwerk

Calcant

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto Oeds Brandsma / Kaat en Tijhuis Orgelmakers