Italiaans orgel in de Oude Kerk te Amsterdam

Text Example

advertentieOp dit moment (augustus 2010) wordt in de Oude Kerk te Amsterdam de laatste hand gelegd aan een Italiaans orgel, in de stijl van het 17e-eeuwse Toscane. Orgelbouwer Nicola Puccini (Migliarino Pisano, Italië) bouwt het instrument in opdracht van Matteo Imbruno, organist van de Oude Kerk. Het zal in die kerk een permanente plaats krijgen.

Het Italiaanse orgel is een aparte verschijning in Europa. Ontwikkeld vanuit het laat-middeleeuwse orgel, kreeg het een sterk concept en een volstrekt eigen klankbeeld, dat tot in de twintigste eeuw niet wezenlijk veranderde. De muziek van componisten als Frescobaldi, Merulo en Pasquini is gedacht vanuit dat klankbeeld, dat tot nu toe in Nederland niet of nauwelijks vertegenwoordigd was. Zo bezien is het Puccini-orgel in de Oude Kerk meer dan een interessante toevoeging aan het Amsterdamse orgellandschap.

De dispositie van het orgel is

Principale (8’)

Ottava (4’)

Decimaquinta (2’)

Decimanona (1 1/3’)

Vigesimaseconda (1’)

Flauto in ottava (4’)

Flauto in duodecima (2 2/3’; b/d, deling tussen c1 en cis1)

Voce umana (8’)

Rosignuolo (nachtegaal)

Zampogna (doedelzak)

klavieromvang CDEFGA–c3

aangehangen pedaal CDEFGABH

Toonhoogte (a’=440 Hz) en temperatuur (middentoon) zijn gelijk aan die van het transeptorgel, zodat de twee orgels in samenspel kunnen worden gebruikt. Doordat het nieuwe orgel op de vloer van de kerk komt te staan, zal het ook bijzonder geschikt zijn als continuo-instrument. Henk Verhoef tekende de kas, die refereert aan de Italiaanse voorbeelden en tegelijkertijd harmonieert met de kerkruimte. De decoratie is ontworpen en uitgevoerd door Rossana Borghi (Pisa, I).

Het orgel zal voor het eerst te horen zijn tijdens het feestelijke openingsconcert van het 3e Internationale Sweelinck Festival, op zaterdag 4 september 2010 (zie www.sweelinckorgancompetition.com). Het zal worden bespeeld door Gustav Leonhardt, Henk Verhoef en Matteo Imbruno. Op het programma staan onder andere werken voor twee orgels van Bonelli.

Op de foto (van links naar rechts) Nicola Puccini en Henk Verhoef.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie archief orgelnieuws.nl