Jochem Schuurman benoemd in Martinikerk Franeker

Jochem Schuurman is benoemd tot organist van de Martinikerk in Franeker. Hij volgt de eind april dit jaar overleden Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen op als vaste bespeler van het Van Dam-orgel uit 1842.

Text Example

advertentieDe Grote Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Franeker nam woensdag 27 september het besluit om Schuurman te benoemen. Daaraan ging een sollicitatieprocedure vooraf waarop vijf organisten reageerden. Voor de slotronde met proefspel bleven twee kandidaten over.

Sollicitatiecommissie
De sollicitatiecommissie werd bijgestaan door een adviescommissie bestaande uit voorzitter Jos van der Kooy, Kees Nottrot en John Terwal. Bij het proefspel werden ook vertegenwoordigers van de Stichting Orgel Franeker, organisatoren van de jaarlijkse orgelconcertserie in de Martinikerk, uitgenodigd. De keus van de commissie viel daarbij op Jochem Schuurman. De bedoeling is dat zijn benoeming op 1 december 2017 ingaat.

Curriculum vitae
Jochem Schuurman (*1989) is momenteel organist van de gereformeerde kerken vrijgemaakt te Drachten en Ureterp. Na orgellessen bij Johan G. Koers studeerde Schuurman bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, waar hij in 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Hij behaalde diverse prijzen op orgelconcoursen. In 2013 kreeg hij het Zilveren Viooltje uitgereikt, een muziekprijs voor jong talent in Noord-Nederland. Behalve kerkorganist is Schuurman ook actief als solist, begeleider en docent. Ook is hij actief voor Stichting Organum Frisicum.