Leidse orgeldroom wordt werkelijkheid

Artist impression Willis-orgel Hooglandse Kerk Leiden © Stichting Cathedral Organ Leiden

In het voorjaar van 2015 moet het Engelse kathedraalorgel in de Hooglandse Kerk in Leiden klaar zijn. Op 9 december jl. is het contract getekend met de Britse orgelbouwer Henry Willis & Sons, die het beoogde ‘Father’ Willis-orgel uit 1892 nu kan gaan restaureren en uitbreiden tot een volwaardig kathedraalorgel.

Text Example

advertentie



 

De contractbesprekingen kwamen in een stroomversnelling na een grote gift van Stichting UTOPA. De Stichting Cathedral Organ Leiden moet nog wel de laatste 40.000 euro bijeen zien te brengen, met name ter bekostiging van een Double Open Wood 32ft en een stepper/sequencer. Daarmee krijgt Leiden een instrument dat groter en moderner is dan Engelse orgels elders in Nederland, met karakteristieke registers zoals de Corno di basetto, Claribel Flute en de genoemde Open Wood. Het nieuwe orgel wordt speelklaar afgeleverd in 2015, het jaar waarin de Hooglandse kerk 700 jaar bestaat.

 

Muziektraditie

De Hooglandse Kerk is al enige tijd een centrum voor de anglicaanse muziektraditie en veelgebruikte locatie voor muziekprojecten. Naast het barokorgel van De Swart/Van Hagerbeer aan de westwand van het schip krijgt de kerk nu ook de beschikking over een romantisch orgel in de nabijheid van het hoogkoor. De geplande dispositie van het Willis-orgel telt 57 registers verdeeld over Great, Swell, Choir, Solo en Pedal.

 

Stichting

De Stichting Cathedral Organ Leiden (SCOL) bestaat sinds 2006. De wens voor een Engels orgel in de Hooglandse Kerk bestond echter al langer bij een aantal orgel- en koorliefhebbers. Het idee werd omarmd door een aantal musici en kerkgangers waarna het draagvlak gestaag groeide. Sinds de oprichting wordt SCOL terzijde gestaan door orgeladviseur Henk Kooiker en een college van advies. Het Comité van aanbeveling bestaat uit Malcolm Archer, Stephen Cleobury, Leo van Doeselaar en Peter Dijkstra.

 

Meer informatie

www.cathedralorgan.nl