Marcussen-orgel Nicolaïkerk Utrecht zestig jaar

Dit jaar jaar bestaat het Marcussen-orgel in de Nicolaïkerk te Utrecht zestig jaar. Dat wordt op donderdag 29 september en zaterdag 1 oktober gevierd met concerten en drie premières van werken die speciaal voor deze gelegenheid zijn geschreven.

Text Example

advertentieHet Marcussen-orgel werd in 1956 op instigatie van de toenmalige Nicolaï-organist en orgeladviseur Lambert Erné gebouwd. Het verving een Witte-orgel uit 1888 waarvoor na een kerkrestauratie geen plaats meer was tussen de twee westtorens van de kerk. De eerste plannen voor het orgel dateerden al uit 1948. Het duurde nog tot 1955 eer de kerkvoogden van Erné’s plannen waren overtuigd en de opdracht aan de Deense orgelmakers kon worden gegeven. Het orgel was een van de meest toonaangevende instrumenten voor de neobarokke orgelbouw in die tijd en wordt nog steeds als monumentaal representant van die periode gezien.

Twee concerten
Op donderdag 29 september wordt in de Nicolaïkerk het eerste van twee concerten gegeven om dit zestigjarig orgeljubileum te vieren. Naast de twee organisten van de Nicolaïkerk, Ko Zwanenburg en Berry van Berkum, werken een kinder- en kamerkoor, een acteur, een beiaardier, vijf koperblazers en een videokunstenaar aan het concert mee.

Premières
Tijdens de concerten beleven drie werken hun première: Mixture – voor orgel van Berry van Berkum, Die Erfüllung aller Ansprüche auf eine Orgel for 2 organs, mixed choir, children’s choir and brass quintet van Christiaan Richter en, eveneens van Richter, het beiaardwerk Hemony. 

Daar naast staan Music and Space – voor twee orgels, drie trompetten en twee trombones van Piet Kee en het Kyrie en Gloria uit de Missa brevis, opus 63 van Benjamin Britten op het programma.

Kaarten
Op zaterdag 1 oktober gaat het programma in reprise. De concerten beginnen op beide dagen om 20.30 uur. Toegangsprijs € 10, studenten € 5, kinderen t/m 18 jaar gratis. Kaarten via www.podiumplein.nl of voor aanvang bij de kerk (geen PIN).

 

Meer informatie