Nieuwe cd’s Brilliant Classics: Platti, Reger, Marcello en The Bach Circle

Brilliant Classics heeft een naam hoog te houden als betaalbaar label voor een breed scala klassieke muziek. De catalogus is dan ook indrukwekkend. Waar er bij andere grote labels voor orgelmuziek geen vanzelfsprekende plaats is ingeruimd, is dat bij Brilliant Classics wel anders. 

Text Example

advertentieMet enige regelmaat zijn die orgelcd’s dan ook te vinden in de kolommen van ORGELNIEUWS. Oude muziek is daarbij een van de speerpunten van het label, zoals de onlangs nog besproken Krebs-integrale van Manuel Tomadin, of wat onbekendere Italiaanse orgelmissen. Maar ook latere muziek als Mendelssohn, Andriessen en eigentijdse muziek als die van Jean-Baptiste Robin heeft een plaats in de discografie weten te verwerven.

De recentere ‘oogst’ van Brilliant Classics vormt daarop geen uitzondering.

Op een 3cd speelt Stefano Molardi de complete werken voor klavecimbel en orgel van zijn landgenoot Giovanni Benedetto Platti (1697-1763). Hij maakt daarbij gebruik van een Bonatti-orgel uit 1713 in Rezzato, een klavichord en een klavecimbel van Gianfranco Facchini uit 1998, gebouwd naar zeventiende-eeuws model.

Emanuele Cardi speelt muziek uit de kring rond Johann Sebastian Bach. Voor de vertolking van werk van onder meer Kittel, Vogler, Walther, maar ook vader Bach zelf en zon Carl Philipp Emanuel toog hij naar het op het werk van Gottfried Silbermann geïnspireerde orgel van de Italiaanse orgelmaker Giorgio Carli in de St. Maritino in Cimego (Trento).

De orgelsonates en de B.A.C.H. van Reger werden door de Italiaanse concertorganist Adriano Falcioni opgenomen. Hij maakte daarbij gebruik van ‘zijn’ orgel in de metropolitane kathedraal van San Lorenzo in Perugia, een vierklaviers instrument van Tamburini uit 1967 met 87 registers, in 2015 ‘gerestyled’ door Pietro Corna.

Van Benedetto Marcello (1686-1739) werden de complete sonates voor orgel en klavecimbel uitgebracht in een box van 3 cd’s. Chiara Minali levert haar aandeel op het orgel van Gio’ Batta Sona uit 1812 in de San Pietro in Cattedra te Valeggio sul Mincio (Verona). Het is met 49 stemmen een fors tweeklaviers orgel, in 1998/2000 gerestaureerd door Berthélémy en Michel Formentilli. Klaveciniste Laura Farabollini bespeelt een kopie van een achttiende-eeuws van de Fransman Taskin, in 2003 gemaakt door Giuseppe Corazza.


Platti – Complete Music for Harpsichord and Organ

Stefano Molardi, harpsichord, clavichord and organ

Sonata I-XVIII, Op. 1 & 4

Brilliant Classics – 95518, 3cd, TT 76’55 + 79’34 + 79’29, booklet 12 p. EN, prijs € 12,99 | klassiek.nl


The Bach Circle

Emanuele Cardi, organ

Fantasia con organo pleno (Kittel); So gehst du nun, mein Jesu, hin (uit Der angehende praktische Organist); Praeludium in E minor (uit 16 Grosse Praeludien für die Orgel); Prludio pro organo pleno (uit Der angehende praktische Organist); Fantasio sopra: Freu dich sehr, o meine Seele, KrebsWV 519 (Krebs); Toccata and Fugue in A minor, KrebsWV 411 (Krebs); Mach’s mit mir Gott nach deiner Gut (Vogler); Concerto del Sigr. Meck, appropriato all’organo (Walther); Fantasia and Fugue in C minor, Wq 119/7( CPhE Bach); Organ Sonata in A minor, Wq 70/4, H.85 (CPhE Bach); Toccata and Fugue in D minor, BWV 565 (JS Bach).

Brilliant Classics – 95649, TT 73’58, booklet 12 p. EN, prijs € 9,99 | klassiek.nl


Reger – Organ Sonatas | B.A.C.H. Fantasy & Fugue

Adriano Falcioni, organ

Fantasy and Fugue on B-A-C-H, Op. 46; Sonata No. 1 in F-sharp, Op. 33; Sonata No. 2 in D minor, Op. 60

Brilliant Classics – 95649, TT 64’25, booklet 12 p. EN, prijs € 9,99| klassiek.nl


Marcello – Complete Sonatas for Organ and Harpsichord

Chiara Minali, organ | Laura Farabollini, harpsichord

Sonatas I – XII; Sonata di Sua Eccellenza Benedetto Marcellin in C; Ciaccono La Stravaganza; Sonata del Signor Benedetto Marcello in C minor; Sonata del Signor Benedetto Marcello in G; Sonata del Signor Benedetto Marcello in G; Variazioni, o Partite per Cembalo ò Organo del Signor Benedetto Marcello Nobile Veneto; Fuga per Organo del Signor Benedetto Marcello Nobile Veneto (G minor), Sonata del Signor Benedetto Marcello (in G); Fuga per Organo del Signor Benedetto Marcello (E minor); Sonata di Organo del Signor Benedetto Marcello in C.

Brilliant Classics – 95277, 3cd, TT 60’47 + 53’16 + 66’04, booklet 16 p. EN, prijs € 12,99 | klassiek.nl