RECENSIE Mendelssohn – Organ Music – Matthias Havinga

cd mendelssohn organ music matthias havinga

‘De Ronde Lutherse’ staat voor die imposante en ook al ronde en stoere orgelklank van het Jonathan Bätz-orgel uit 1830. De Ronde Lutherse Kerk is al sinds 1935 geen kerk meer. De ruimte heeft verschillende bestemmingen gehad en fungeert de laatste jaren als hotel.

Text Example

advertentieToen Ewald Kooiman er een (prachtige) grammofoonplaat opnam, heette het ‘Sonesta Koepelzaal’. Inmiddels heet de zaal ‘De Koepelkerk’. Op de site van het hotel kun je behalve foto’s van amuses ook amusante foto’s van het voorname orgel vinden. Vermaard werd het instrument mede door het spel van Asma, die op dit orgel vele lp’s opnam, onder andere met werken van Bach en Händel – en hoe.

Deze laat-barokke / vroeg-romantische Jonathan Bätz, zusje van het Utrechtse Domorgel uit 1831, is een prachtig en heel karakteristiek instrument. Na een grondige restauratie in 1984 ging het in 1993 bijna verloren door een brand en met name door het bluswater. Daarna werd het (weer) gerestaureerd door Flentrop.

C. van Oostenbrugge van Flentrop Orgelbouw noemde ten tijde van deze laatste brand (er zijn er meer geweest) dit orgel ‘een soort Stradivarius onder de orgels’. Jaren geleden heeft Pieter van Dijk een fraaie cd gemaakt (Emergo) met werk van onder anderen Bach, Rinck en Mendelssohn. Het werd hoog tijd voor een nieuwe plaat.

Matthias Havinga is behalve titularis van deze Bätz ook kerkelijk organist van de Oude Kerk te Amsterdam. Ook volgde hij zijn zo vroeg gestorven leermeester Jacques van Oortmerssen op als docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Havinga weet weg met zijn Stradivarius! Hij heeft een voortvarende aanpak, zonder enige gejaagdheid. Hij laat zijn stoere Bätz ook verrukkelijk zingen, onder andere in het Toccata-deel van de Zesde Sonate. Mooi dat hij een afwisselend programma heeft opgesteld, waarin ook enkele fraaie transcripties zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld het prachtige Scherzo uit Mendelssohns Midzomernachtsdroom.

Op de een of andere manier zijn er maar weinig orgels zó geschikt voor orgel werk van Mendelssohn als de instrumenten van Jonathan Bätz. Ook dit instrument van Jonathan is stoer en vol poëzie. De opname treft een mooie balans tussen instrument en ruimte. Het is te hopen dat Brilliant Classics, dat al meer mooie platen met Havinga uitgaf, met nog meer moois komt. Matthias, Felix en Jonathan vormen een bijzonder welluidend trio.

 

 


Mendelssohn – Organ Music

Matthias Havinga – Bätz Organ (1830) Koepelkerk Amsterdam

Sonata in A Op. 65 No. 3; Scherzo (Ein Sommernachtstraum Op. 61, transcription by Yannick Merlin); Andante sostenuto in F minor; Sonata in B flat Op. 65 No. 4; Sonata in D minor Op. 65 No. 6; Fuga in E minor; Allegro in D minor; Overture to Paulus Op. 36 (transcription by William Thomas Best)

Brilliant Classics – 95658, TT 71’04, booklet 20 pagina’s (EN/NE), prijs: € 8,99

Bestellen: www.klassiek.nl