Notre-Dame Parijs benoemt vier organisten

Orgel Notre-Dame Parijs (voor de brand van 2019) | © Pierre-Yves Beaudouin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

In de Notre-Dame in Parijs zijn vier organisten aangesteld als vaste bespelers van het hoofdorgel van de kathedraal. Het zijn Olivier Latry, Vincent Dubois, Thierry Escaich en Thibault Fajoles. Dat werd vandaag bekendgemaakt.

Text Example

advertentieOlivier Latry en Vincent Dubois waren al titulair organist toen de brand in kathedraal in 2019 uitbrak. Nu is ook organist, improvisator en componist Thierry Escaich in deze functie aangesteld. De 21-jarige Thibault Fajoles wordt plaatsvervangend organist van zowel het hoofdorgel als het koororgel.

Behouden

Yves Castagnet, die al sinds 1988 organist van het koororgel is, behoudt zijn functie. Ook de voormalige organisten van de kathedraal, Jean-Pierre Leguay en Philippe Lefebvre, behouden de titel emeritus-organist. Johann Vexo, die in 2004 als koororganist aantrad, werd niet herbenoemd.

De rector-aartspriester van de Notre-Dame, Olivier Ribadeau Dumas, maakte deze benoemingen bekend in overleg met de aartsbisschop van Parijs, Laurent Ulrich.

Heropening

Met de benoemingen is het organistenteam van de Notre-Dame weer op sterkte voor de heropening van de kathedraal in december dit jaar. Het hoofdorgel, dat bij de brand gespaard bleef, werd in augustus 2020 gedemonteerd voor restauratie en schoonmaak. Het is nu teruggeplaatst en ondergaat in de maanden voorafgaand aan de heropening intonatie- en stemwerkzaamheden, die vooral ’s nachts worden uitgevoerd. 

Het hoofdorgel zal voor het eerst in vijf jaar weer klinken in de liturgie op 7 december 2024 tijdens een gebedswake aan de vooravond van de officiële heropening van de kathedraal.